Betiltja az eldobható evőpálcikákat az egyik kínai tartomány

Környezeti hatásai miatt az eldobható evőpálcikák betiltása évek óta téma a kelet-ázsiai országban, ennek ellenére kérdéses, hogy a mostani szigorítás valós sikerrel jár-e.

Az erdei erőforrások védelmére és a hulladék mennyiségének csökkentésére december 1-jével kezdődően betiltja az eldobható evőpálcikák használatát a közép-kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány. A szállodákat mostantól újrafelhasználható evőeszközök biztosítására kötelezik, az éttermeknek pedig megtiltják, hogy az országszerte elterjedt gyakorlatnak megfelelően ingyenes, egyszer használatos evőalkalmatossággal szolgáljanak vendégeik számára. Az előírást megszegő éttermeket 500-2000 jüan (18 ezer-73 ezer forint) közötti, a magánszemélyeket 50-200 jüan (1800-7300 forint) közötti összegre is büntethetik a hatóságok. A helyi lakosok ugyanakkor szkeptikusnak mutatkoznak az új előírásokat illetően. “Az egész csak szlogen. Biztos vagyok benne, hogy nem fogják betartatni a szabályokat” – nyilatkozta a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című központi napilapnak a tartományi főváros, Hszian (Xi’an) egyik lakosa. Az is gondokat okozhat, hogy a tartományi vezetés nem kommunikálta kellőképp az új szabályozást, így a legtöbben nem is hallottak arról – teszi hozzá a lap.    

 

A statisztikák szerint Kínában éves szinten 45 milliárd pár evőpálcika kerül a szemétbe, vagyis mintegy 130 millió pár naponta. A kereslet kielégítésére a Greenpeace China számításai szerint mintegy 16-25 millió fát vágnak ki évente, ez százhektáros erdő kiirtását jelenti minden nap. Az erdőirtás a kelet-ázsiai ország egyik legsúlyosabb környezeti problémája, az talajerózióhoz, áradásokhoz, megnövekedett szén-dioxid-kibocsátáshoz, elsivatagosodáshoz, valamint növény- és állatfajok kihalásához vezet – figyelmeztet a Greenpeace. A túlnyomórészt fából készült, eldobható evőpálcikák használatának betiltása már bő egy évtizede téma Kínában, mindeddig azonban javarészt sikertelennek bizonyultak az arra irányuló helyi és központi erőfeszítések. Öt évvel ezelőtt a kínai kormány 5 százalékos fogyasztási adót vetett ki az evőpálcikákra, valamint 30 százalékkal megemelte az árukat. A Greenpeace China hozd-a-saját-pálcikád! elnevezéssel országos kampányt indított, a téma a kínai sajtóban is újra és újra előkerül. A helyzet változatlanságát ugyanakkor több tényező is erősíti. Ezek közül a legsúlyosabb, hogy az evőpálcika-gyártásra épülő iparág 100 ezer ember számára biztosít munkahelyet, ráadásul a több mint 300 kínai gyár többsége a vidéki, erdős területek szegény lakosainak foglalkoztatja. Másrészről a kereskedelmi egységek üzemletetői sem sürgetik a cserét, az eldobható pálcikák árának 25- vagy akár 50-szeresére is rúg ugyanis az alternatívaként szolgáló többször használatos evőalkalmatosságok sterilizálása.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.