Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Beszólt DiCapriónak a kanadai miniszterelnök

Beszólt DiCapriónak a kanadai miniszterelnök

A filmsztár a cégeket hibáztatta, mert pénzéhségüktől hajtva előidézték a klímaváltozást és tagadják annak létét. Justin Trudeau a befuccsolt kanadai olajhomok-mezők munkanélküli munkásainak védelmében kritizálta DiCapriót.

DiCaprio a davosi Világgazdasági Fórum nyitónapján Kristály-díjat kapott környezetvédelmi aktivistaként kifejtett tevékenységéért, s a köszönőbeszédében megragadta az alkalmat, hogy jól pálcát törjön a vállalatok fölött, melyek szerinte pénzéhségükkel idézték elő a klímaváltozást.

“Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szén-, olaj- és gázipar céges pénzéhsége szabja meg az emberiség jövőjét. Ezek az entitások, melyeknek az az érdeke, hogy megőrizzék a jelenlegi romboló rendszert, cáfoltak, sőt eltussoltak bizonyítékokat a klímaváltozás létezéséről. Mindennek megvan a határa. Önök pontosan tudják” mi a valóság. “A világ is tudja. A történelem e rombolás felelősségét egyenesen önökre fogja hárítani” – mondta köszönőbeszédében a filmsztár.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy davosi díszvacsorán vonta kérdőre DiCapriót. Odament hozzá és kiosztotta: fogja vissza “lázító retorikáját”, mert az semmi jóra nem vezet. Főleg akkor nem, amikor kanadai polgárok sokasága szenved a munkanélküliségtől. (Az alacsony olajárfolyam miatt nem gazdaságos az olajhomok-kitermelés, a szektor leépít, visszafogja a termelést. Az olajhomok-kitermelés lényege (itt olvashat róla részletesebben), hogy a talajból tulajdonképpen kisütik az olajat egy rendkívül energiaigényes és környezetszennyező eljárással (erdőket irtanak le, talajt mozgatnak meg, mindezt hatalmas traktor- és kamionflottákkal, amik szintén szennyezik a levegőt).

Negyvenesek, ha vitatkoznak

Trudeau DiCaprio tudtára adta, hogy mind Alberta állam, mind Kanada új, tavaly megválasztott kormánya el van kötelezve a klímavédelmi politika iránt. “De vannak családok, melyek szenvednek, nincsen munkájuk, és támogatást igényelnek. Ez a felgyújtó retorika nem segíti ezeket a családokat vagy Kanadát.”

Mit válaszolt erre DiCaprio? Nagyjából annyit, hogy ha Trudeau-ék tesznek is valamit a klímavédelem érdekében, akkor ő lesz az első, aki ünnepelni fogja őket.

Hol van az az idő már, amikor ötvenes, hatvanas, hetvenes államférfiak még udvariasan megtárgyalták álláspontjukat Davosban? Persze ők is ott vannak a svájci Varázshegyen (Thomas Mann regényének színhelyén), de egy új kor szeleit fújja a negyvenes sztárpolitikus és a negyvenes filmsztár, amikor egymásra fújnak.

Trudeau persze okos politikus. Tudja, hogy bár szennyező iparágat véd szavaival, mégis szimpátiát, és ezáltal szavazatokat nyer vele az ínségben lévő kanadai lakosoktól. Miközben -klímapolitikai elkötelezettségre emlékeztetve- úgy pozicionálja magát, mint zöld politikust. Ügyes.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.