Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Berlini küzdelem a parlagfű ellen

Berlini küzdelem a parlagfű ellen

Parlagfű-cserkészek bevetésével próbálják a berlini hatóságok megállítani az allergiát okozó gyomnövény terjedését a német fővárosban. Az XIX. század közepén Amerikából Európába behurcolt agresszív lágyszárú növény mintegy tíz évvel ezelőtt érkezett meg Németországba, s délről észak felé nyomulva már Berlint és a környező Brandenburg tartományt is elérte.

Fővárosi terjedésének megakadályozása érdekében idén tavasszal akcióprogramot hirdetett kilenc fővárosi kerület. Az önkéntes parlagfű-cserkészeknek a munkaközvetítő hivatalokban kellett jelentkezniük. Jelenleg 160 főt számlál a brigád. Tagjai előbb a dahlemi botanikus kertben, szakértők útmutatása alapján ismerkedtek meg a parlagfűvel, majd szerény díjazás ellenében járták a kilenc kerületet, a rosszhírű gyomnövény után kutatva.
Június óta a cserkészek összesen másfél millió tő parlagfüvet téptek ki gyökerestül a földből, a lelőhelyek száma 1079 volt. Az eredmény a szakembereket is meglepte: tavaly még arra számítottak, hogy Berlin közterületein legföljebb néhány ezerre rúghat a parlagfűtövek száma. A begyűjtött növényeket a spandaui szemétégetőbe szállítják, és a háztartási hulladékkal együtt elégetik.

Az idei “termés” láttán sokan úgy gondolják, hogy reménytelen a küzdelem, a parlagfű terjedését nem lehet megakadályozni. Sandra Kannabei, a berlini Freie Universität munkatársa a Berliner Zeitungnak nyilatkozva azonban  tagadta ezt. Mint elmondta, a rendszeres irtás előbb-utóbb meghozza az eredményét. Azt, hogy miként nem szabad a problémát kezelni, az aknázómoly példájával illusztrálta.
A vadgesztenyefákat károsító apró lepke elleni leghatásosabb védekezés az ősszel lehullott falevelek összegyűjtése és elégetése. Azokban telelnek ugyanis át a moly lárvái, hogy azután tavasszal lepkévé átalakulva újból megszállják a vadgesztenyefákat. Pár évvel ezelőtt még nagy lelkesedéssel gyűjtötték össze a berliniek a leveleket. Mára azonban alábbhagyott a kedv, ami meg is látszik a főváros vadgesztenyefáin. A spandaui óvárosban, a Havel folyó holtága mentén sorakozó 60-70 éves fák például már július végén elszomorító látványt nyújtottak barnuló, hervadó leveleikkel, bennük a molylárvák szabad szemmel is jól látható búvóhelyeivel.

Ajánlott tartalom

Banki ügyintézés közben segíteni egy társadalmi szervezetet?

Most kényelmesen megteheted bármelyik MagNet bankfiókban, ráadásul még egy kedves ajándékot is magaddal vihetsz emlékbe!