Békamentés és szemléletformálás

Farmoson a békamentés fiatalok bevonásával zajlik. A mentett békák száma mellett nagy figyelmet érdemel az a szemléletváltozás is, mely a gyerekekben a természetvédelmi munka során végbemegy.

A Tápió–Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet (mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alá tartozik) részét képezi a farmosi Nagy-nádas, melyet minden évben békák és gőték tömegei keresnek fel. Kétéltűek tízezrei vonulnak a Farmos község melletti homokpuszta gyepeken lévő élő- és telelőhelyükről a 311-es út és a vasút túloldalán lévő mocsárba. A vonulásra 2006-ban figyeltek fel a helyben dolgozó természetvédelmi szakemberek. Az az évi őrjáratszerű gyűjtést követően 2007-ben indult meg a szervezett mentés, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Jane Goodall Intézet és a Tápió Természetvédelmi Egyesület együttműködésével zajlik. A közúton való tömeges pusztulás megakadályozására minden tavasszal hóolvadás után fóliából ideiglenes terelőkerítést feszítünk ki a 311-es út mentén, mintegy 1,3-1,5 km hosszan. A kerítés mentén vödröket ásunk le, melyekbe az éjszakai vonulás során belepottyannak az állatok. 2011-ben már 75 vödörcsapda lett leásva. A vödröket reggelente, intenzívebb vonulás esetén napjában több alkalommal ellenőrizzük. A kétéltűeket összegyűjtjük és átszállítjuk az út és a vasút túloldalán található mocsárba. Minden egyes vödör-csapdának külön száma van, így a mentés során feljegyzésre kerülnek, hogy mely vödörből (élőhelyről) mely fajok milyen egyedszámban kerültek ki.

 
Eddig a békamentés során 9 kétéltű faj került elő, az egyedszámok 95 %-át a barna ásóbéka teszi ki. A mentett békák száma évről évre változik – átlagosan 45000 egyedre tehető. A kétéltűmentés mellett nagy szerepet kap a környezeti nevelés is. A farmosi békamentés diákcsoportok bevonásával zajlik. A munka során a diákok betekintést kaphatnak a mentés folyamatába, megismerkedhetnek a honos kétéltű fajokkal, az ezeket veszélyeztető tényezőkkel és nem utolsósorban a környék élővilágával. Óvodástól a középiskolásig minden korosztályból érkeznek a mentésben segédkező csoportok, de hétvégenként családokat is várunk. A csoportokat a már említett 3 szervezet munkatársai, önkéntesei vezetik, minél több ismeretet igyekezvén átadni a békamentés során. Reggel 8 órára érkeznek a lelkes békamentők a farmosi vasútállomáshoz, ahonnan egy közös tájékoztató után indul meg a mentés. A beszélgetés során elmondjuk a gyerekeknek, hogy mi is zajlik Farmoson, miért kell menteni az állatokat, mire kell vigyázniuk a munka során. Ezután általában 10-15 fős csoportokat alkotunk, melyek mindegyikéhez minimum egy önkéntes csatlakozik. A csoportok az előre megbeszélt vödrökből gyűjtik be a békákat, majd a kerítés végénél minden csoportot bevárva együtt viszik át a békákat a mocsárhoz.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.