Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Befejezés előtt az első energiatermelő ház Magyarországon
Több energiát állít elő évente, mint amennyit elfogyaszt a Pilisszentivánon épülő, és befejezés előtt álló első magyar aktív készház.

Befejezés előtt az első energiatermelő ház Magyarországon

Több energiát állít elő évente, mint amennyit elfogyaszt a Pilisszentivánon épülő, és befejezés előtt álló első magyar aktív készház.

Molnár József az építő Grand-Ács Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az épületet a megszokott készházhoz képest is kétszeres hatású szigeteléssel látták el.

A háznak van ugyan kéménye, de csak azért, mert nosztalgiából cserépkályhát is építenek a házba, a fűtés és a hűtés levegővel történik. A levegő előbb áthalad egy 100 méteres, földbe süllyesztett csőkígyón, az nyáron sem melegebb 14 fokosnál, így ezzel hűthető a 140 négyzetméteres lakás, míg télen – ha szükséges – a befúvóba épített fűtőpatron megemeli a levegő hőfokát, és néhány infra sugárzó lap is van a házban.

Az előzetes számítások szerint a lakás teljes éves energiafelhasználása – a fűtés, a hűtés, a világítás és a háztartási eszközök által fogyasztott – alig több, mint 5 ezer kWh. A csapokból folyó melegvizet napkollektor, míg a szükséges villanyáramot napelem termeli. Ez utóbbiból pár száz kWh-val többet állít elő a tetőre szerelendő bő 20 négyzetméteres naptelep, mint amennyire szükség van – mondta Molnár József.

A kémény tetejére kerül egy hőmérséklet-, napsugárzás-, szél- és eső érzékelő. Ha szükséges, akkor a bejövő adatok alapján a ház működését vezérlő számítógép leengedi a redőnyöket, ezzel árnyékolva a házat, vagy ha feltámad a szél, akkor behúzza a teraszt árnyékoló ponyváját.

Előzetes számítás szerint a ház négyzetméterenként 270 ezer forintba kerül – mondta a szakember. Ugyanakkor az ilyen házak modul rendszerűen is felépíthetők, kiszámítható, hogy az adott háznál érdemes-e napelemeket felszerelni, megéri-e számítógép vezérléssel intelligensé tenni a házat.

Ajánlott tartalom

Hibridház – ötvöznék a fákat, növényeket és a homlokzatokat

Egy müncheni professzor a házépítések során kombinálná a természetet és a technikát.