A vezeték nélküli szabvány lassan minden területre beférkőzik; már a konnektor is irányítható a segítségével.

BeeWi: okos otthon Bluetooth alapokon

A vezeték nélküli szabvány lassan minden területre beférkőzik; már a konnektor is irányítható a segítségével.

A BeeWi egy komplett okosotthon rendszert dolgozott ki, amely hardveres és szoftveres elemeket egyaránt tartalmaz. Előbbi csoportba tartozik a Bluetooth kapcsolat segítségével vezérelhető LED-es égő, a konnektor, a környezeti szenzor és a kulcstartó, a vezérléshez használatos központi egység valamint a távoli elérést biztosító, interneten keresztül elérhető átjáró; utóbbi csoportba pedig az okostelefonra/PC-re telepíthető alkalmazást valamint a távoli elérést biztosító platformot sorolhatjuk. A rendszer egyelőre csak fejlesztési fázisban van, a tervek szerint a BeeWi valamikor az év első felének a végén kezdené meg az eszközök forgalmazását.

Az ötlet egyszerű (és kitalálható): okostelefonról/táblagépről lehet programozni az eszközöket illetve konnektorokat, a környezeti szenzor pedig méri a kültéri és/vagy beltéri hőmérsékletet valamint páratartalmat, amit továbbít a központnak. A repertoárban nemcsak a környezeti szenzor érdekes, hanem a konnektor is, amiből van önálló egység és központi vezérléssel valamint mozgásérzékelővel szerelt változat is. Emellett ötletes darab a bluetoothos kulcstartó, amivel nyomon lehet követni, hogy ki mikor jött be a lakásba illetve mikor ment ki onnan. Hasznos lehetőség akár kamasz gyerekkel is, de jól jöhet a funkciók akkor is, ha valaki bejárónőt fogad. És persze elmaradhatatlan extra a kulcskereső funkció is, ha nem találjuk a kulcsunkat, akkor a rendszer képes megcsipogtatni a tartót.

A vállalat a rendszert egyelőre csak nyolc eszköz egyidejű irányítására készítette fel, de a Bluetooth 4.0 szabvány korlátai ennél sokkal tágabbak, a központi egység ideális esetben akár 30 kapcsolatot is fog tudni kezelni. A rendszer 15 méteres hatótávolsággal dolgozik. Az egyes modulok ára funkciótól és összetettségtől függően 30 és 50 euró között várható, a központi egység viszont ennél jóval drágább lesz, 190 euróba fog kerülni.

forrás: geeks.hu

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.