Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Beelőzik az Ikeát: webáruházból rendelhető a napelem
Tudj meg többet: Napenergia

Beelőzik az Ikeát: webáruházból rendelhető a napelem

A francia kiskereskedelmi lánc, a Leroy Merlin webáruházból elérhető napelem modulokat kezdett árulni. Spanyolországban az eddig sem szunnyadó piac robbanásával számolnak.

A svédek a német és az olasz piac drasztikus élénkülésével számolnak, de lehet, hogy egy másik áruházláncban riválisra találnak. A kiskereskedelmi barkácseszközeiről és kertészeti kínálatáról ismert Leroy Merlin bejelentette, hogy – az Ikeától eltérően, nem csomagban, tervezéssel, szereléssel és minősített szakemberekkel együtt – egyenként is megvehető napelemes paneleket, illetve sok más egyéb, megújuló energiával kapcsolatos terméket is a spanyolországi kínálatába tesz. És valóban, a webáruházból máris 381 tétel vált megrendelhetővé; többségében panelek és inverterek. A dedikált weboldal a fogyasztók villamosenergia-számlájának havi összege, az otthoni és a háztartási hely nagysága alapján ajánlott megoldásokat kínál.

A PV Magazine megkérdezte, hogy – a spanyol piacon egyébként épp az Ikea riválisaként működő Leroy Merlin – meddig tolja ki a “csináld magad” zöldenergiás határokat, és azt a választ kapták, hogy a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kínálati körbe a kereskedőnél beletartoznak a biomassza, a napenergiás, és a légenergiás (aerotermikus) rendszerek is, melyek a fedezni tudják a lakossági méretű fogyasztást – legyen szó komplett rendszerekről vagy alkotó elemekről (a panelektől a hálózathoz kapcsolódáshoz szükséges szettekig). Sőt, akkumulátorokat is értékesítenek.
Nem meglepő módon, a rendelkezésre álló tárolórendszerek egy része már el is fogyott.

Érdekes területté változott energetikai szempontból Spanyolország. Az európai szénerőmű leállítási hullámban 2025-ös határidőt vállaló országban tavaly november óta annyit változott az atomenergia (energetikai és közgazdasági, de környezetvédelmi) megítélése, hogy 5 évvel közelebb húzták, így 2040-ig bevállalták a spanyol atomstop dátumát is. Az új klímavédelmi törvényjavaslat szerint Spanyolországban 2040-től tilos volna a benzines, dízel és hibrid autók értékesítése is. A másik oldalon viszont kötelezővé válna, hogy évente legalább 3 gigawatt megújuló energiás kapacitást telepítsenek a spanyol energiarendszerbe, írta a napi.hu.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.