Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Bedurvultak a németek: paksi méretű szélerőművet építenek a tengerre – ja, és még az idén
Tudj meg többet: Szélenergia

Bedurvultak a németek: paksi méretű szélerőművet építenek a tengerre – ja, és még az idén

Az utóbbi években a figyelem az Egyesült Királyságé volt Európában – mármint abban a versengésben, ami amúgy, a rajtunk kívüli világban, globálisan zajlik – a szélerőmű-kapacitások minél jelentősebb méretű termelésbe állítása érdekében.

Az eddig is “bezzeg” Németország most a tengeren is nagyon brutálisan felpörög – ezt prognosztizálja a GlobalData. Az Egyesült Királyságot hamarosan letaszítják a trónjáról, mert bár 2014 végéig kétség kívül a brit partoknál épültek a legnagyobb tengeri szélenergia-befogó projektek, a németek most nagyon rákapcsoltak. Erről írt legutóbb a GlobalData, mely szerint hamarosan a németek lesznek Európa bajnokai, miután “lenyűgöző módon majdnem négyszeres növekedést képesek produkálni” az idén. A szuperlatívuszok a tavalyi 529 MW beépítés utáni 2071 MW kapacitásnak szólnak, ennyi épülhet be csak az idén offshore a rendszerükbe. (A méretek érzékeltetése végett: a jelenlegi Paksi Atomerőmű névleges teljesítménye 2000 MW.)

Németországnak egyébiránt a 2014-es is egy kivételes éve volt, miután a telepített szárazföldi és tengeri szélerőműtöbblete egy év alatt 5279 MW-ig jutott el. Németország teljes szélenergia-kapacitása ezzel meghaladta a 39.000 MW-ot, amiből több mint 1 GW a tengerekről származik. Európában a teljes telepített tengeri szélerőmű kapacitás 8045 MW volt, amit 11 európai ország 74 erőműparkjában termeltek. A gazdasági válság beruházáscsökkentő hatása évek óta tart, ez az oka, hogy a tavalyi kapacitásbővülés “csak” 1500 MW volt. 2014 végén az egész “tengeri tortából” az Egyesült Királyságé volt eddig a legnagyobb szelet (4494 MW), őket Dánia (1271 MW), majd Németország (1045 MW) és Belgium (713 MW) követte.

Az Egyesült Királyság idei tervei szerint 813 MW-os új tételt telepít majd, ami ugyan továbbra is grandiózus projekt, de ezzel valójában a képzelt dobogó második helyéről is lecsúsznának, mivel Kína is tempót vált a tengeri projektekben (is): a prognózisuk 817 MW kapacitás telepítéséről szól 2015-re – a britek “szerencséje” az, hogy Kína nem Európa.

Ankit Mathur, a GlobalData energetikai projektvezetője szerint azonban a továbbiakban is megmaradhat az erőltetett versenytempó, melyben viszont hosszabb távon már az tűnik a leglényegesebb kérdésnek a világban, hogy Kína megmarad-e az évi 1 GW-os bővítési tempó alatt, vagy sem.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobili erdőtűz miatt

2020. április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség.