Becsődölt a britek meteorológiai szuperszámítógépe

Csúnyán leszerepelt a brit meteorológiai intézet szuperszámítógépe, amit az IBM-mel közösen 41 millió fontos (közel 15 milliárd forint) költségvetésből építettek meg, és azt várták tőle, hogy száz évre előre képes legyen megjósolni az időjárást.

Bár szakértők jó előre figyelmeztettek, hogy ez lehetetlen vállalás, és legfeljebb reklámszlogennek jó, a több éves fejlesztés után az intézet exeteri központjában üzembe helyezett gép rögtön az első jóslatával közröhej tárgyává lett, írjaz index.hu. A szuperszámítógép adataival megtámogatott első meteorológiai jelentés szép napos időt jósolt másnapra London belvárosában, ahol aztán ennek ellenére, jó angol szokás szerint alig lehetett egész nap az ég kékjét látni a felhőktől, és folyamatosan csöpögött az eső is. Bár az intézet vezetője, John Hirst szerint csak kezdeti kalibrációs hibáról van szó, és a gép mindenképpen jó befektetés volt, ami megerősíti a brit klímakutatás helyét a világ élvonalában, a brit bulvársajtó azonnal lecsapott a bakira. A lapok Hirst évi 260 ezer fontos fizetését firtatják, és arról cikkeznek, hogy a brit időjárás megjósolásához 41 millió font helyett egy 6 éves gyerek tapasztalata is elég: esni fog.

A szuperszámítógép további fejlesztéséhez egyébként az év elején szavazott meg a brit kormány további 11 millió fontos támogatást, ezzel a meteorológiai intézet teljes éves költségvetését 196 millió fontra (70 milliárd forint) emelve. Az összegnek csak egy részét állja az állam, jelentős bevétel érkezik az intézethez az adataikat használó, az előrejelzéseikre előfizető magáncégektől is.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.