Bécs: Mi kell a jövő okos városához?

A jövő nagyvárosai számára megoldásokat nyújtó projekteket keres Bécs. Az „Urban Solutions 2014“ keretében 2 millió euró áll rendelkezésre, melyből egy-egy újítás akár 500 ezer eurós támogatást is nyerhet.

„Városunk növekszik – 25 éven belül Bécs kétmilliós nagyvárossá növi ki magát. Fel kell készítenünk a városunkat a jövő kihívásaira“ – hangsúlyozza Renate Brauner polgármester-helyettes. A jövő nagyvárosai számára innovatív megoldásokkal szolgáló kutatási projekteket vár Bécs Város Innovációs és Technológiai Központja (ZIT) is. A nemzetközi szakértői zsűrinek 2014. március 14-ig energia, mobilitás, épületek, valamint információs és kommunikációs technológiák kategóriában lehet benyújtani a pályázatokat.

Az osztrák főváros világszerte a legokosabb városok egyike, ami egy nagyon is tudatos innovációs politika eredménye. „A bécsi vállalkozásokat, melyek már most a jövő megoldásain dolgoznak, kutatási projektek végzésére ösztönözzük. Ezáltal Bécs további sikereit alapozzuk meg, a következő generációk számára pedig lerakjuk egy élhető jövő alapjait“ – mondta Renate Brauner.

A Bécsi Gazdasági Ügynökségből (Wirtschaftsagentur Wien) 2000-ben kiváló ZIT a kutatás-fejlesztés valamennyi állomásán végigkíséri a vállalatokat: tanácsadással, anyagi támogatással, innovációs parkkal valamint a fejlesztések kommunikációjában is segíti a jövőbe mutató megoldásokat. Az energiafelhasználással, a közlekedéssel és a globális felmelegedés mérséklésével kapcsolatos innovációk kiemelt helyen állnak. Eddig 250 projektet támogatott több mint 40 millió euróval, melynek nyomán összesen 130 millió euró értékben valósultak meg beruházások.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.