Bécs lakossága folyamatosan nő, 2029-re eléri a kétmilliót

Bécs lakossága folyamatosan nő, alig tizenöt év múlva a mostaninál 250 ezerrel többen, vagyis már kétmillióan laknak majd az osztrák fővárosban – derült ki az osztrák főváros önkormányzatának felméréséből.

Bécsben jelenleg 1 766 746-an élnek. Az előzetes becslések szerint a lakosság 2029-re éri el a kétmilliós számot – ismertette a felmérést a Der Standard című osztrák lap hétfőn.

A népességnövekedés változtat majd a város demográfiai összetételén, Bécsben nőni fog a fiatalok és az idősek aránya is. A becslések szerint 2020-ra 31 százalékkal emelkedik a hatvanöt év felettiek száma, 24 százalékkal a tizennégy év alattiaké. A 15 és 64 év közöttiek nagyjából nyolc százalékkal lesznek többen. Ennek ellenére a város fiatalodik, hiszen a felmérés szerint 1969 óta nem volt akkora a születések száma Bécsben, mint például 2012-ben. Nemcsak egyre több fiatal költözik be a fővárosba, hanem a külföldi bevándorlók, főleg magyarok, lengyelek és németek is jellemzően 29 év alattiak.

Az osztrák lap által megszólaltatott Rudolf Giffinger, a bécsi egyetem városkutatással foglalkozó tanára hiányolta a városfejlesztés stratégiai koncepcióját, fő problémaként pedig a város monocentrikus (egyközpontú) kialakítását említette, több városközpont létrehozását sürgetve.

Az egyre növekvő városban infrastrukturális beruházásokra van szükség, például a több mint százéves csatornahálózat vagy Stadtbahn nyomvonalának fejlesztésére.

A városfejlesztési osztály lapnak nyilatkozó vezetője szerint csaknem 120 ezer új lakásra is szükség lesz.

Renate Brauner, Bécs polgármester-helyettese hangsúlyozta: Bécsnek el kell kezdenie az infrastrukturális, képzési, lakhatási és egészségügyi fejlesztéseket. Emlékeztetett arra, hogy Bécs mint a legélhetőbb város, nemzetközi listák élén áll az életminőség, beruházási kedv és gazdasági teljesítőképesség tekintetében. Kiemelte: a főváros turisztikai szempontból is sikeres, hiszen a városban töltött éjszakák száma 2013-ban rekordszámú, 12,7 millió volt.

Bécs idén eddig 3,3 milliárd eurót költött egészségügyi, képzési, lakhatási és gyermekgondozási fejlesztésekre, a nyár elején a képviselőtestület elfogadta a 2025-ös városfejlesztési és környezetvédelmi terveket. 2050-ig a szén-monoxid-kibocsátást 80 százalékkal akarják csökkenti, az energia ötven százalékát megújuló energiaforrásokból kívánják biztosítani, az autóforgalmat már 2030-ig 15 százalékkal mérsékelni.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.