Bécs 2015-re megduplázza kerékpárosait

November 1-jén kezdi meg munkáját a bécsi kerékpárosügyi megbízott, akit több mint négyszáz jelentkező közül választottak ki. A „főbringás“ feladata, hogy összekötő kapocs legyen a polgárok, a biciklis szervezetek és a városháza között.

Martin Blum az Osztrák Közlekedési Klubtól (VCÖ) érkezik a Bécsi Városházához, hogy kerékpárosügyi megbízottként mozdítsa előre a kerékpáros közlekedés ügyeit az osztrák fővárosban. Feladata a biciklis közlekedés népszerűsítése, rendezvények szervezése és a kerékpáros közlekedés javítását célzó ötletek és koncepciók összegyűjtése, illetve kidolgozása. Meghallgatja a kerékpáros szervezetek javaslatait, összekötő kapocsként funkcionál a városvezetés és a bringás társadalom között valamint kapcsolatot épít ki a város vállalkozásaival, oktatási- és kulturális intézményeivel. Az osztrák főváros célja ugyanis, hogy 2015-re megduplázza, vagyis 12%-ra növelje a kerékpáros közlekedés arányát. Martin Blum mindezt úgy szeretné elérni, hogy közben ne veszítsék szem elől a közlekedés többi résztvevőjét sem. „Azt szeretném, ha Bécsben még többen szállnának át biciklire, ha a kerekezés igazán népszerűvé válna és eleven kerékpáros kultúra alakulna ki.” Blum egyébként egy darabig maga is kerékpáros futárként dolgozott Grazban. Munkájában Susanne Reichard korábbi néppárti kerületi polgármester és a zöldpárti Peter Eschberg támogatja. Előbbi a kerületekkel való kapcsolattartásért, utóbbi a rendezvényszervezésért felel majd. A kerékpáros infrastruktúra kiépítéséért felelős kerékpárosügyi koordinátor, Franz Blaha személye és feladatköre változatlan marad.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.