Bátaszéki tölgy lett az Év Európai Fája

2013 után ismét magyar fa lett az Európai Év Fája verseny győztese. Februárban több mint kétszázezren szavaztak Európa szerte a nemzetközi Év Fája versenyben, ebből a bátaszéki molyhos tölgy összesen 72 653 ezer szavazatot szerzett. A második helyet egy csehországi ezeréves hársfa nyerte el, a harmadik a Bušáca – Zabudišová körtefája lett Szlovákiából.

Idén már tizenöt ország vett részt a versenyben, melyhez 2016-ban újonnan csatlakozott Észak-Írország és Németország. Magyarországot a bátaszéki molyhos tölgy képviselte, mely 2015-ben győzött az Ökotárs Alapítvány által szervezett magyarországi Év Fája versenyben. A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

A fákra február 1. és 28. között a www.treeoftheyear.org oldalon lehetett szavazni. Heiki Hanso, a tavalyi nyertes észt fa képviselője adta át a fából készült vándordíjat az idei győztes jelölőinek. Az Európai Év Fája cím birtokosa a vándordíj mellett a versenyt kísérő online adománygyűjtés során összegyűlt támogatást is átvehette, amelyet a nyertes fának, a jelölő közösség többi fájának, illetve újabb fák ültetésére szántak a szervezők.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk. A 2016-os magyarországi versenybe május 10-től június 10-ig lehet fákat jelölni, és az Ökotárs szakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a döntőbe, melyekre szavazni lehet a későbbiekben. Minden egyes jelölt fának van esélye mind a hazai, mind az európai cím elnyerésére.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.