Bármire kenhető napelemet fejlesztettek

Bármilyen felületen alkalmazható a napelemes réteg.

Wang Lianzhou irányításával, a Queenslandi Egyetem kutatói alkották meg ezt az általuk bőrnek nevezett újdonságot, amelynek teljesítménye, hatékonysága sokat ígérő eredményekkel kecsegtet. Mindenféle hordozóra alkalmazható, a legkisebb méretű használati eszközöktől kezdve a legnagyobb házakig. Teljesen másfajta módon funkcionál, mint a napjainkban legelterjedtebb napelemek. Ennek a különleges szabadalomnak a lényege, hogy a napelemes filmben a napfény hatására kvantumpontoknak hívott nonorészecskék adják át egymásnak az elektront és így keltik az áramot. Olyan napelemet hoztak létre, amely egészen vékony hártyán kap helyet, rugalmas és gyenge fényviszonyok közt is hatékonyan működik. A megoldás figyelemre méltóan eredeti, ugyanis ehhez a hártyához nem szükséges a panel. A technológiát elemezve, fontos momentum, hogy hajlékony filmre nyomtatják a kvantumpontokat, miközben szabad szemmel átlátszóak maradnak e filmek. Ebből következik, hogy az ily módon burkolt tárgyakat nem takarják el. Az anyag így alkalmas lehet akár egész mobiltelefonok borítására is. Közvetlenül telepíthető tetőcserepekre, felvihető zsindelyre, helyet kaphat a házak falán, kerti szerszámtárolón, ha úgy tetszik, akárhol használható.

Az ausztráliai kutatók ezzel a felfedezésükkel, vagyis e kvantumpontok alkalmazásával meghaladták a hasonló technológiájú napenergia intenzitásának, eredményességének világcsúcsát. Ez a rekord 13,4 százalékot tett ki korábban, ezt most 16,6 százalékra sikerült feltornázni. (Meg kell viszont jegyezni, hogy ez csak a kvantumpontos technológiában számít csúcsteljesítménynek, hiszen már háromszor ennyinél jár a klasszikus napelemek csúcshatékonysága.)

Mi értékeli fel valójában ezt az újítást? Nos, az a megközelítés ad rá magyarázatot, miszerint az átlátszó, hajlítható filmek az eddig elérhetetlennek bizonyult területeken is alkalmazhatóvá teszik a napenergiát. Ezen túlmenően a kis súly tovább növeli a gyártmány célszerű igénybevételét. A praktikusságát elősegíti az is, hogy a kvantumpontok hathatósan képesek „üzemelni” kevesebb fény esetén is.

Ami a napelemes „bőr” jövőjét illeti, ha elérnék a húsz százalékos hatásfokot, és megoldást találnának a nagyüzemi, az ipari léptékű gyártás kihívására, akkor ez a folyamat 2 éven belül lehetővé tenné a technológia piaci megjelenését. (Kvantumpont-napelemek napjainkban még kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.)

A konstruktőrök az első megmérettetésként a kis méretű eszközök burkolására szolgáló szolárfilmmel akarnak bemutatkozni, ezt követné 3-5 év múlva a nagy ugrás, az egész háztetőket befedő változat széles körű tesztelése. Ha ez utóbbi kiállja a próbát, átütő erővel és sikerrel bírhat, piaca óriási lehet, tekintettel arra, hogy jóllehet a tradicionális napelemek erősségének, hatásfokának csúcseredménye ténylegesen 48 százalék, a számba vehető tetőn lévő panelek még a rájuk vetülő fény húsz százalékát sem alakítják árammá.

Kép forrása: uq.edu.au

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.