Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Bárki kiszámolhatja egy gyár egészségügyi hatását

Bárki kiszámolhatja egy gyár egészségügyi hatását

A Válaszúton Alapítvány készített egy könnyen kezelhető számítógépes programot, amelynek segítségével közlése szerint bárki kiszámolhatja, hogy a lakókörnyezetében működő üzem milyen egészségi kockázatot jelent, és mekkora gazdasági kárért felelős.

Szuhi Attila, a szervezet képviselője pénteken elmondta az MTI-nek, hogy a legszennyezes.hu oldalon megtalálható alkalmazás az Európai Unió kutatási programjainak eredményeire támaszkodik. A szoftver egy-egy légszennyező üzem nitrogén-oxid- és kén-dioxid-kibocsátását veszi alapul, és az ezek kibocsátása során képződő másodlagos légszennyező anyagok egészségi hatását méri fel.

A program három lehetséges egészségi hatás mutat be, így a várható halálozást, életévvesztést és a felnőttek esetében várható alsó légúti tünetek számát. Szuhi Attila utalt arra, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon minden állampolgár átlagosan egy évet veszít életéből a légszennyezés miatt. Egyes különösen szennyezett területeken ez a szám akár a három esztendőt is elérheti. A légszennyezés egyik meghatározó forrása az iparvállalatok és erőművek kibocsátása, amely egy-egy régió légszennyezettségét és életminőségét is befolyásolja. Az ilyen létesítmények engedélyezésekor az üzemek emberi egészségre gyakorolt hatását is meg kellene vizsgálni, ez azonban még ritka – tette hozzá a Válaszúton Alapítvány programvezetője.

Ajánlott tartalom

Több mint 1,3 milliárd tonna műanyagszemét halmozódhat fel a szárazföldön és az óceánokban 2040-ig

Több mint 1,3 milliárd tonna műanyagszemét fog felhalmozódni a szárazföldön és az óceánokban 2040-ig, ha a világ nem tesz lépéseket ennek megakadályozása érdekében - derült ki egy új tanulmányból, amely a Science című tudományos folyóiratban jelent meg.