Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Barkácsoljon zöldházat
Tudj meg többet: Passzívház

Barkácsoljon zöldházat

Szobakerékpárral termelik az áramot egy mátraverebélyi házban, ahol nincs villanyvilágítás. Kell hozzá egy kiszuperált autógenerátor és fél óra tekerés. Kis kitartással szélturbinát is lehet barkácsolni, sőt, passzívházat is lehet építeni a ház körül kallódó anyagokból.

Fél óra tekerés és világítanak az energiatakarékos égők – olyan házban jártunk a Nógrád megyei Mátraverebélyen, ahol úgy egészítik ki a napelem termelte áramot, hogy szobakerékpárral hajtanak meg egy autóból kiszerelt, használt generátort. A megoldást a kényszer szülte, a család házában kikapcsolták az áramot, és könnyen összeszerelhető, energiatakarékos technológiát kerestek a kiváltására. Újrahasznosított hulladékanyagokból akár egy egész, alacsony energiafelhasználású vagy éppen passzívházat is fel lehet húzni. Ha meg van a telek, meg kell keresni azt a legközelebbi autószerelő műhelyt, ahol meg akarnak szabadulni a kopott, már nem használható gumiabroncsoktól. Az abroncsok csak elégetve szennyezik a környezetet, viszont földdel megtömve stabilak, jól ellenállnak a szélnek, kiváló a hőszigetelő és -tároló képességük.

Mivel az abroncsoknak kellően nagy az oldalfelületük, a szigetelésen kívül nem szükséges komoly alapot ásni a falaknak, a kerek abroncsok közötti réseket pedig vályoggal lehet kitömni. A déli, délkeleti oldalra érdemes hőszigetelő üveglapokból óriási ablakokat építeni a napfény hasznosítására. Ha napelemek, napkollektorok kerülnek a tetőre, akkor az áram és a meleg víz is ingyen van. Hátrány, hogy a Mike Reynolds amerikai építész koncepciója szerint felhúzandó házra valószínűleg nehéz lesz itthon építési engedélyt szerezni. “Házilag is lehet naptükrös vákuumkollektort csinálni meleg víz előállítására. A szerkezet magyar fejlesztés, a Velencei-tó környékén él a feltalálója” – mondta Szabó Gyula, az Ökoszolgálat környezetvédő szervezet igazgatója az [origo]-nak. Az illető úgynevezett KPE-csöveket használt.

Ez a műanyag eleve fekete színű és jól bírja a hőterhelést, mert kültéri használatra, öntözőrendszerek kiépítésére tervezték. A kivágott pillepalackokat hosszában kell ráhúzni a csövekre. A rendszer hatékonyságát fokozza, ha kifordított tejesdobozokkal bélelik ki a palackokat, mert a doboz belül alumíniumborítású, visszaveri a napfényt – mondta Szabó Gyula. (Az elkészítéséről itt olvashatók részletek.) A ház fűtési költségein a sörkollektor segítségével lehet lefaragni. A berendezés alumínium sörösdobozokból összerakott csövekből áll, amelyeket feketére festettek. A falra vagy a háztetőre szerelt berendezés alsó részébe ventilátor áramoltatja a hűvös levegőt, amely felmelegedve a felső részen keresztül visszaáramlik a lakás légterébe. A barkácsolt fűtőeszközt érdemes olyan elektronikával kiegészíteni, amely érzékeli a fűtött helyiség és a kollektor levegőjének hőkülönbségét, és automatán bekapcsolja a ventilátort.

Szélturbina házilag
Kis műszaki érzékkel és gondos tervezéssel szélturbinát is lehet barkácsolni. A hozzávalók (többek között bádoglemezek, rozsdamentes csövek, különböző méretű csavarok, epoxigyanta ragasztó stb.) vagy megtalálhatók a ház körül, vagy beszerezhetők egy műszaki áruházból. Az erős neodímium mágnes kis utánajárást igényel, de ez is kapható több hazai hagyományos és online szakboltban. A barkács-szélturbina prototípusa, a Zoetrope az amerikai Washington államban élő feltaláló Mike Marohn fejlesztése. Marohn szabadon letölthetővé és felhasználhatóvá tette a terveket és a szerelési leírást, sőt a fémrészek kialakításához még tervezőszoftver-fájlokat is közzétett. A feltaláló vízmelegítésre ajánlja a turbina termelte áramot, mert úgy kevéssé számít, hogy a turbina több, hol kevesebb áramot termel a szélerősségtől függően. Marohn átlagosan 150-200 wattot termelt vele, de ez nagyban függ a helyszínen uralkodó széljárástól.

A teljes cikk itt olvasható.

/p

Ajánlott tartalom

Napelemekre hatalmas támogatás érzik uniós pénzből

Napelemes rendszerek telepítésére érkezhet 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatás Európai Unós forrásból.