Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Barack Obama védetté nyilvánított 810 ezer hektárnyi vadont

Barack Obama védetté nyilvánított 810 ezer hektárnyi vadont

Évtizedek óta a legfontosabb természetvédelmi törvénynek nevezte Barack Obama amerikai elnök azt az általa hétfőn aláírt törvényt, amely több százezer hektár földterületet nyilvánított védetté.

A jogszabály kilenc államban 810 ezer hektárnyi vadon védelmét mondja ki. “Ez a törvény biztosítja, hogy nem vesszük magától értetődőnek erőinket, folyóinkat, nemzeti parkjainkat, emlékműveinket, és vadonjainkat, hanem megőrizzük sérthetetlenségüket mindenki számára” – mondta Obama az aláírási ceremónián.       Az új törvény kilenc államban 809 400 hektárnyi parkot, folyót, egyéb vizet, sivatagot, erdőt, és utat nyilvánított védetté, többet mint a Bush-kormányzat idején összesen. Az utóbbi 25 évben ez a legjelentősebb ilyen jellegű törvény. A védett területeken nem végezhetnek gáz- és olajfúrást, vagy más jellegű fejlesztést. Az új természetvédelmi területek Kalifornia, Idaho, Utah, Colorado, Oregon, Virginia, Nyugat-Virginia, Új-Mexikó, valamint Michigan államokban találhatók.

A jogszabály biztosítja több mint ezer mérföld hosszúságú folyóvíz, és a vízgyűjtő területek védelmét, a szennyezet talajvíz megtisztulását, megvédi óceánjainkat, és tavainkat, új életre kelti a halászterületeket azzal, hogy újra benépesednek a halakat már évtizedek óta nem látott folyók – mondta az elnök.       Amerikai környezetvédők üdvözölték a jogszabályt, amelyet a szenátus után egy héttel hétfőn a képviselőház is elfogadott. “Mivel a globális felmelegedés megváltoztatja a vadvilágot és az élelemforrásokat, minden eddiginél fontosabb, hogy gondoskodjunk utolsó még megmaradt erdeinkről és folyóinkról” – áll az egyik környezetvédő csoport által kiadott közleményben.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe a Föld északi vidékein pusztító tüzek miatt

A tavalyi évhez viszonyítva egyharmaddal több, rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe a Föld északi vidékein pusztító tüzek miatt - állapították meg a Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat (CAMS) tudósai.