Banánhéjból készített műanyagot egy tinédzser

Kőolaj helyett banánhéjból készített műanyagot egy tizenhat éves török diáklány, aki két éven át dolgozott a gyümölcs cellulózának átalakításán. Elim Bilgin isztambuli középiskolást a Scientific American folyóirat mutatta be, mert úttörő módszerével elnyerte az 50 ezer dollárral járó Tudomány akcióban elnevezésű díjat.

A folyóirat és a Google Tudományos Vásárának pályázata azokat a projekteket tünteti ki, melyek környezetvédelmi, egészségügyi vagy nyersanyag-ellátási kihívásokra adnak gyakorlati választ. Mindhárom korcsoportban az innovatív, könnyen alkalmazható és máshol is elvégezhető eljárások lettek a győztesek. A műanyaggyártás fő nyersanyaga a kőolaj, Bilgin módszerével a banánhéj cellulóza is átalakítható erre a célra. Az így nyert műanyag például kábelek szigetelőanyagaként használható.

A lány a kutatást tekinti hivatásának, példaképe Marie Curie Nobel-díjas francia kémikus. Azért szeretne dolgozni, hogy megoldást találjon a környezetszennyezés egyre növekvő problémájára, melyet a kőolajból előállított plasztik jelent – magyarázta Bilgin a folyóiratnak. Ma is készül műanyag biológiai hulladékból, például mangóhéjból, ám a legelterjedtebb alapanyag az ásványi olaj. A díj kitüntetettje részt vehet a Google tudósutánpótlás-versenyén, amelyet szeptemberben rendeznek Kaliforniában.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.