Banánból is készülhetnek a jövő autói

Az acél, az alumínium, a gumi, a műanyag és számos más, végső soron ércből és kőolajból előállított anyag mellett biológiai eredetű összetevői is vannak a gépjárműveknek.

 Már létezik például kókuszrostból előállított ülőfelület és lenből készült ajtóborítás, most azonban még újabb perspektívák nyílnak a természetes anyagok felhasználására az autógyártásban. Brazil kutatók különösen ellenálló rostok előállítását tervezik az autóipar számára, mégpedig banán- és ananásznövényekből, emellett a szizál- és a kókuszrost alkalmazása is szóba került. A cellulózrostokat egy kuktaszerű edényben vegyszerek segítségével töredékekre bontják. A folyamat eredményeképp nanométer-nagyságú rostok keletkeznek, amelyeket hagyományos műanyaghoz kevernek. Az így előállított munkadarabok könnyűek, ugyanakkor különösen szilárdak és ellenállóak, minőségben megközelítik a kevlár anyagot, amely a golyóálló mellények alkotórésze. Alcides Leao, a Sao Paulo-i Állami Egyetem kutatója és kollégái műszerfalak, lökhárítók és más karosszériaelemek előállítását tervezik az új anyagból. A csekély súly által csökkenhet az üzemanyag-felhasználás, míg a nanorostok különösen ellenállóak a hővel és a benzinnel szemben is – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.