Banális akadály áll a villanyautók elterjedése előtt

Az elektromos autók csatlakozó-típusai körüli vita akadályozta meg, hogy megállapodjanak az egyes országok egy közös európai szabványról. A tét azonban ennél sokkal nagyobb.

Az Európai Unió elektromos közlekedéssel kapcsolatos fókuszcsoportjának lett volna az a feladata, hogy március 31-ig kidolgozzon egy olyan szabványt, amely a mobiltöltők után az Európában gyártott elektromos járművek esetén is egységesítette volna a feltöltésükre szolgáló dugókat írja az erdely.ma. Az egyes országokban használatos típusokról kialakult vita miatt azonban végül nem született megállapodás. Az EurActiv információi szerint elsősorban a franciák és az olaszok aggályoskodtak a német csatlakozó-típus miatt, bár az eredeti elképzelés szerint épp a német verziót fogadták volna el európai szabványként. A franciák és az olaszok azonban azért vetették el a terveket, mert a német típusú dugókról hiányzott az a biztonsági zár, ami egyes tagállamokban arra szolgál, hogy megvédje a gyerekeket az esetleges balesetektől.

 
A tét azonban nem egyszerűen a csatlakozók típusának kiválasztása volt, hanem az is, hogy melyik ország autógyártói szerezhessenek így némi előnyt az elektromos autók piacán. A világ nagy autógyártói, a német BMW csoport és a Daimler, a francia Renault és az olasz Fiat, valamint az Európán kívüli Nissan ugyanis mind arra készül, hogy hamarosan elektromos autókat is gyártson, a dugók kapcsán kialakult vita során pedig leginkább az üzleti érdekek forogtak kockán.Az Európai Bizottság a múlt héten indította el „Green eMotion” elnevezésű kezdeményezését, amely éppen az elektromos autók európai gyártásának és használatának népszerűsítésére törekszik. Az elektromos közlekedés mihamarabbi elterjedéséhez kulcsfontosságú tényező lenne a járművek és a csatlakozók szabványosítása, így az, hogy az Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős európai biztos kérésére összeült fókuszcsoport munkája nem hozott eredményt, végül hátráltathatja az elektromos közlekedés európai elterjedését, amely egybevágna azokkal az uniós célokkal, amik a széndioxid-kibocsátás csökkentését sürgetik.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.