Ban Ki-mun klímacsúcs előtti figyelmeztetése

Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár a héten Ausztráliába látogatott, ahol a Sydney-i Egyetemen tartott beszédében ismételten felhívta az egész világ figyelmét a klímaváltozás létező és megoldásra váró problémájára.

Ban Ki-mun felszólította az idei, a dél-afrikai Durbanban tartott klímacsúcs résztvevőit eddigi erőfeszítéseik megduplázására, és a még fennálló idő vészesen közeledő lejártára írja a kitekinto.hu. A főtitkár nagyon is valóságosnak tartja a klímaváltozást, szerinte „a tények világosak, az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, és emberek millió szenvednek a klímaváltozás hatásaitól.” Nem mulasztotta el hangsúlyozni az ide kapcsolódó, és szintén nagyon aktuális kérdést, az éghajlati menekültek csoportjainak helyzetét sem, akik a klímaváltozás kísérelte természeti katasztrófák miatt kénytelenek lakóhelyüket hátrahagyva tovább vándorolni.

 
Ban Ki-mun visszautasította azon kritikákat, amelyek szerint az elmúlt klímakonferenciák sorozata szinte semmilyen eredménnyel nem járt, és amelyek a novemberi durbani tanácskozás sikerességében is kételkednek. A főtitkár a tavalyi mexikói klímacsúcson a mostaninál jóval kevésbé tűnt optimistának, akkor ugyanis már a konferencia előtt kifejezte kétségeit a lehetséges összefogás ügyében. Az idei klímacsúcs egyébként minden eddiginél fontosabb lesz, mivel 2012-ben jár le a Kiotói Jegyzőkönyv, amelynek a helyére a főtitkár szerint sürgősen ki kell dolgozni egy olyan politikai formulát, amely masszív alapot jelenthet a megfelelő folytatásra. Ban Ki-mun „légy merész, légy bátor és gondolkodj nagyban” közhelyesnek tűnő felszólítása azonban talán idén sem lesz elég a továbblépéshez, ennek belátásához pedig éppen elég a tavalyi konferenciáról szóló összefoglalóba való beleolvasás.

 
A főtitkári látogatás alkalmával az ausztrál kormány is tájékoztatott a legújabb rendelkezésekről a klímaváltozás elleni küzdelem kapcsán. Ausztrália meghozta az elegendőnek ugyan nem nevezhető, ám mégis szükséges intézkedéseit a kérdéskörben, ugyanis két hónappal ezelőtt bejelentette, hogy 2012 júliusától adót fog kivetni a szén-dioxid kibocsátásra, mielőtt 2015 közepétől átállnak a kereskedelmi rendszerre. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ausztráliai miniszterelnökkel, Julia Gillard-dal való tárgyalásai után ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a jövőben az Európai Unió és Ausztrália összekapcsolja ezen a területen is kereskedelmi rendszereiket. Ausztráliában egyébként az említett szénadó kapcsán augusztus közepén tüntetéseket is szerveztek, a tervezet népszerűtlensége ellenére azonban a kormány egyelőre hajthatatlannak tűnik.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.