Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Bálna alakú lebegő kert a világ folyóit tisztítja
Vincent Callebaut, a Lilypad és a Dragonfly látványtervezője megalkotta a bálna alakú úszó kertet, annak érdekében, hogy az a világ folyóin sodródjon, miközben megtisztítja a vizeket.

Bálna alakú lebegő kert a világ folyóit tisztítja

Vincent Callebaut, a Lilypad és a Dragonfly látványtervezője megalkotta a bálna alakú úszó kertet, annak érdekében, hogy az a világ folyóin sodródjon, miközben megtisztítja a vizeket.

A Physalia egy önfenntartó ökoszisztéma, amely az összes szükséges energiát a Napból nyeri, a vízszennyezés csökkentését egy biológiai szűrőrendszer segítségével valósítja meg.

Callebaut tervei természetesen fantasztikusak, élvezet rajtuk gondolkodni. Reméljük, hogy egy napon az ilyen típusú utópisztikus technológia valóban létezni fog. A legújabb elképzelései a lebegő kert zöld tetővel és vékonyfilmes napelemekkel. A hydro-turbinák villamos energiát termelnek, így a hajó összes energiaszükséglete megújuló forrásokból termelődik.

A vízi jármű külsején szembetűnő érdekesség a TiO2 réteg, amely reagál az ultraibolya sugarakra, így tisztítja a vizet. További vizet szivattyúznak át a kertrendszereken, amelyek biológiailag szűrik ki a szennyező anyagokat. Belül négy különálló tematikus parkot különböztetnek meg. Ezek: a Föld, a Levegő, a Tűz és a Víz – melyek a négy elemet képviselik.

A Physalia-t a „Physalia Physalis” nevű medúza ihlette, akinek a nevét durván „Vízbuborék”-ra lehetne fordítani. A vízbuborék célja, hogy navigálja Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet nagyobb folyóit, a Dunától kezdve a Volgán és a Rajnán át a Guadalquivirig, egészen az Eufráteszig és a Tigrisig.

Ajánlott tartalom

Fából csokornyakkendő?

Megszokottá vált megjelenésünket könnyedén dobhatjuk fel a Patore' izgalmas facsokornyakkendőivel, amelyek már Magyarországon is elérhetőek.