Baktériumokkal állítanának elő fűtőgázt

Várhatóan három év múlva indul az üzem az egyelőre egyetlen tervezett hazai power-to-gas technológiával üzemelő erőműben.

A világviszonylatban ma még egyedi technológia az olcsó többletenergiából állít elő gázt. A tíz megawatt kapacitású power-to-gas erőmű az MVM Csoport leányvállalata, a Smart Future Lab Zrt. (SFL), és a müncheni székhelyű, megújuló energiával foglalkozó startup vállalat, az Electrochaea GmbH együttműködéséből valósul meg.

A technológia a megújuló energiaforrásokból származó olcsó többletenergiát és széndioxidot alakítja kereskedelmi minőségű, megújuló fűtőgázzá egy speciális baktérium segítségével. Más, metángáz előállítása során alkalmazott baktériumokkal szemben a Chicagói Egyetemen kitenyésztett baktérium, melyet egy, a Földön több ezer éve megtalálható törzsből fejlesztettek tovább, ipari felhasználásra is alkalmas, mivel jóval ellenállóbb, például a szennyezésekre, melyek ipari szén-dioxid forrásokban gyakran előfordulnak.

Az elkészült biogáz a meglévő csővezetékeken keresztül jut majd el a felhasználókhoz. Az erőmű elhelyezésekor figyelembe veszik a rendelkezésre álló szén-dioxidot és a csővezetékhez való hozzáférést is. A két entitás által létrehozott közös cég, a Power-to-Gas (PtG) Hungary Kft. közvetlen hozzáféréssel rendelkezik majd a magyarországi villamos áram- és földgáz-hálózatokhoz.

Ezzel a technológiával üzemel idén április óta az Electrochaea és több nemzetközi cég közös projektjének eredményeképpen egy 1 megawatt teljesítményű erőmű Dániában, mely egy szennyvíztisztító területén található Koppenhága közelében. Az erőmű működéséről a közeljövőben számol be a cég.

Az erőmű a technológiai és üzleti inkubátorként az energetikai innováció területén tevékenykedő SFL első projektje. Az energetikához kapcsolódó innovatív ötletek felkutatásával, előszűrésével, műszaki, üzleti validációjának elvégzésével megbízott cég az elmúlt fél évben több mint negyven – elsősorban, de nem kizárólag hazai – beérkezett ötletet vizsgált. Ezek közül néhány esetben megindult a belső jóváhagyást követő szerződéskötési eljárás. Az első befogadott startup a Power-to-gas Hungary Kft. az Electrochea technológiájával szándékozik megvalósítani projektjét. A technológia előzetes validációja során az MVM Csoport széleskörű szakmai tapasztalataira, technológiai ismereteire támaszkodtunk, írta az NRGreport kérdésére Bertalan Zsolt, az SFL vezérigazgatója.

A projekt teljes tervezett beruházási értéke megközelítheti a 10 milliárd forintot. Az MVM leányvállalatán keresztül néhány tízmillió forint magvető tőkebefektetést hajtott végre az induló vállalkozásban a projekt kezdeti, induló szakaszának finanszírozása érdekében. További tervezett tőkebevonás sikeressége a projekt előrehaladás függvénye, írta Bertalan.

Jelen fázisban a prototípus terv és a prototípus készül el, ezt követi a megfelelő helyszín kiválasztása (több helyszín is lehetséges, melyekhez részletes helyi hatástanulmányok, műszaki tervek szükségesek), műszaki tervezés, beruházás kivitelezés stb, írta a SFL. Az üzembe helyezés startup által tervezett időpontja 2019 eleje. (nrgport.com/sajtóközlemény)

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.