Bakonyi nem gondoskodott a védekezésről

A rendőrség azzal gyanúsítja Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. őrizetbe vett vezérigazgatóját, hogy katasztrófa esetére nem dolgozta ki a szükséges intézkedéseket, nem gondoskodott a védművek és a riasztórendszerek kialakításáról.

“A gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását” – írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján kedden megjelent közleményében.
Bakonyi Zoltánt a múlt hétfőn történt iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).
Az ORFK szóvivője közölte, hogy a vezérigazgató vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is. Bényi Mónika azt is elmondta: “a nyomozás eddigi adatai maximálisan megalapozzák a nyomozó hatóság döntését és a gyanúsítás tényét is.” Az NNI az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását – tette hozzá a szóvivő. A bíróság döntéséig Bakonyi Zoltán őrizetben marad.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását. Kijelentette: a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni.
A TV2 hétfő esti adásában arról számolt be, hogy a cégvezető meggyanúsításának alapja egy 2009-ben Bakonyi Zoltán által is aláírt katasztrófaterv, amiben nincs benne, hogy mit kell csinálni, ha átszakad a gát. A cégvezető viszont azzal érvelt, hogy soha nem kérte tőle egyik cégvezető vagy hatóság sem, hogy ilyen vészforgatókönyvet dolgozzon ki.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.