Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Bábozd Zöldre az Otthonod

Bábozd Zöldre az Otthonod

Elindult az Európalánta Egyesület „Bábozd Zöldre az Otthonod” Óvodai Környezeti Nevelési Programja, mely a környezettudatos életmód üzenetét adja át óvodásoknak, pedagógusaiknak és szüleiknek.

A projekt központi elemei a Kabóca Bábszínház közreműködésével bemutatott, Gryllus-dalokkal fűszerezett bábelőadások, melyeken keresztül az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeit és fontosságát ismerik meg az óvodások. Az Európalánta Egyesület – felismerve a környezettudatos életmód oktatásának szükségességét – projektjével a zöld gondolat üzenetét szeretné közvetíteni az óvodáskorú gyerekek és az óvónők felé. A projekt során az Egyesület az Új Széchenyi Terv támogatásával és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szakmai segítségével a pedagógusoknak ismeretátadást, a gyerekeknek pedig játékos programokat szervez, két bábfigura, Mimó és Csipek, két környezettudatos bábfigura főszereplésével. A projekt a szülőket is eléri, az Egyesület honlapján ugyanis sok hasznos tanács található arról, hogyan lehet játékok segítségével otthon is környezetvédelemre tanítani a gyerekeket.

 
Az Egyesület szerint kiemelt fontosságú, hogy minél korábban érjék el a gyerekeket „zöld” üzenetekkel, mivel az óvódáskor az egyik legfogékonyabb életszakasz a környezettudatos értékrend kialakításában. A program során négy helyszínen (Veszprém, Miskolc, Győr, Eger) előkészítő képzést tartott az Európalánta Egyesület, a következő hetekben pedig országszerte öt város 13 óvodájába (Eger, Győr, Miskolc, Veszprém, Székesfehérvár) látogat majd el a csapat. Ez alatt az idő alatt körülbelül 1500 kisgyereknek és 100 pedagógusnak tanítják meg a fenntarthatóság alapjait, illetve adnak tanácsokat a pedagógusoknak, hogyan segítsék elő a gyerekek környezettudatos viselkedését.
Az óvodai rendezvények hivatásos bábművészek által előadott, zenei betétekkel tarkított bábos előadással kezdődnek. A program ezen kívül magában foglal kézműves foglalkozásokat, népi játékokat, bábos játszóházat környezetvédelmi feladatokkal. Mindemellett egy módszertani csomagot is kap minden részt vevő intézmény, amely játékos eszközöket és foglalkoztató kiadványokat tartalmaz. A projekt júniusban zárul a Gyerekszigeten, ahol az Európalánta bábelőadásokkal és környezettudatos játékokkal várja azokat a gyerekeket is, akik óvodájukban még nem találkoztak Mimóval és Csipekkel.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.