Ázsiai vadlovak újra Mongóliában

Az ázsiai vadló (Przsevalszkij-ló, Equus ferus przewalskii vagy Equus caballus przewalskii) néhány egyedét visszatelepíti természetes élőhelyére Mongóliába a Prágai Állatkert, amely a programra 3,5 millió koronát (39 millió forintot) kapott a Cseh Fejlesztési Ügynökségtől.

A Przsevalszkij-ló a vadló egyetlen máig élő alfaja. Nyikolaj Przsevalszkij (1839-1888) orosz Ázsia-kutató fedezte fel 1879-ben. Zömök testfelépítés, vastag nyak, erőteljes fej, hosszú pofarész, kicsiny, hegyes fülek, rövid és álló sörény jellemzi. Testhossza 220-280 centiméter, marmagasság 120-145 centiméter, testsúlya 200-300 kilogramm. Húsz-huszonöt évig is elélhet. Állatkertben fennmaradt faj, amelyről nemzetközi törzskönyvet vezetnek. Egykor az Uráltól Mongóliáig élt, a természetes populáció a 20. században kezdett csökkenni. Mongóliában 1960-as években pusztult ki, az utolsó ménest 1967-ben látták, az utolsó egyedet pedig 1969-ben. Az ezután indított expedíciók során már nem találtak egy lovat sem és több mint harminc évre a “vadonból kihaltnak” tekintették.

 
A Prágai Állatkert, amely régóta tenyészti az ázsiai vadlovat és 1959-től vezeti a “családfájukat”, június közepén négy lovat – egy mént és három kancát szállított Mongólia nyugati részére. A projekt keretében még ebben az évben megépítik Mongóliában a nemzeti park vadőreinek otthont adó állomást, valamint megfelelő felszereléssel látják el a helyi kórházat. “Amennyiben szeretnénk garantálni a Przsevalszkij-lovak biztonságos visszatelepítését, meg kell teremtenünk a megfelelő életkörülményeket az őrszemélyzet számára” – hangsúlyozta Miroslav Bobek, a Prágai Állatkert igazgatója, aki szerint a visszatelepítési program 2012-ben és 2013-ban folytatódik.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.