Az utókor számára raktározna vizet a gigantikus víztározó

A Himalaya Water Tower terv lett a 2012-es felhőkarcoló dizájn verseny győztese, melyet az eVolo Magazine hirdetett meg, számol be a tuvie.com.

A méretes torony dizájnját Zhi Zheng, Hongchuan Zhao és Dongbai Song kínai tervezők ötlötték ki, és építkezési célként – a projekt nevéből is adódóan – a Himalája hegységet jelölték meg. A tervek szerint a felhőkarcoló tömeggyártásra is alkalmas, feladata pedig, hogy összegyűjtse és megtisztítsa a vizet, miután egy részét szétosztja a környékbeliek között, másik részét pedig jég formájában elraktározza a jövő generációi számára. Ez a rendszer igen jól jöhet, hogyha a hegységrendszer természetes vízkészlete már teljesen kifogyott. A Wikipédia adatai szerint a Himalája kb. 15 ezer gleccsert fog közre, melyek a Föld édesvíz-készletének jelentős részét, 12 ezer négyzetkilométernyit jelentenek. Az éghajlatváltozása miatt ezek a hatalmas jégtömbök rohamos tempóban olvadnak, mely még az ázsiai kontinens városait is elárasztással fenyegeti.

himalaya water tower

A Himalaya Water Tower két fő részre különíthető el. Az alsó részt hat, szárszerű, csavarodó cső alkotja, melyek a víz összegyűjtéséért felelnek. A növények száraihoz hasonlóan, ezek a csövek is annál jobban megerősödnek, minél több vizet raktároznak el magukban. A hat „szár” mindegyikében található egy központi cső, melyet számtalan rétegű cella borít, és ezek raktározzák el a vizet. Az építmény felső része fagyasztva tárolásra használható. Négy hengeres kiemelkedésben raktározódik a jég, és két-két oszlop között egy gépi berendezés is található, mely akkor is fagypont alatt tartja a vizet, amikor erre az időjárási körülmények nem alkalmasak. Ugyanezek a gépezetek tisztítják meg a vizet is, valamint ezek időzíthetőek is, hogy mikor és milyen mennyiségben kerüljön sor a tárolt víz elosztására. A víztározó felhőkarcoló lábainál egy szállítórendszer is található, mely a környékbeli települések vízellátását biztosítja. A tervrajzok szerint ez kötné össze a hegyeket a falvakkal, valamint helyet adna egy vasútnak is, mely ember- és terményszállításra egyaránt alkalmas lehetne.

himalaya water tower

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.