Az utasszállítók is a madarakhoz hasonló rajokban repülhetnek a jövőben

A mérnököket gyakran inspirálja a természet, most is ez történt az Airbus repülőgépgyártó szakembereivel, akik bemutatták, hogyan képzelik el a fenntartható légi utasszállítás jövőjét.

A madarakhoz hasonló formációkban repülő gépek lényegesen kevesebb energiát használnának, és a károsanyag-kibocsátásuk is csökkenne. A rajokban közlekedő utasszállítók csökkentenék egymás számára a légellenellást, és egyéb energiatakarékos megoldásokkal kombinálva az üzemanyagfogyasztásuk 15 százalékkal kevesebb lenne. Ez évi 28 millió tonna szén-dioxid légtérbe kerülését akadályozná meg. Ezek az elképzelések a cég új Smarter Skies tervében szerepelnek, melyben a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont. Az Airbus olyan, felszállást segítő rendszerek bevezetését is javasolja, amelyek a repülőgép-anyahajókon találhatók. A leszállásnál pedig siklanának az utasszállítók, ezzel megspórolva a fékezéshez szükséges energiát.

airbus

airbus

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.