Az űrből is látható a hazai katasztrófa

Több mint ezer hektár erdő és aljnövényzet lángolt a hosszú hétvégén Bugac mellett. Még nem tudni, mennyi védett érték pusztult el a tűzben. A füst még a világűrből is látható volt.

Helikopterről oltották kedden a hétvégén kigyulladt bugaci erdőt, miután délutánra a lángok több helyen az avarról a fák lombjaira terjedtek át, írja az origo.hu. A tűz összesen 6 ezer hektárt veszélyeztetett, ebből 1100 hektár elpusztult. A területen lévő borókásnak csak a kisebb részét sikerült megmenteni. A leégett erdő és a borókás szigorúan védett terület volt, amelyet csak engedéllyel lehetett látogatni. A tűz keletkezésének körülményei egyelőre tisztázatlanok. Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szerint a gondatlan tűzokozás nem zárható ki, de szándékosságra utaló nyomot eddig nem találtak.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.