Az urbanizáció és a klímaváltozás áll az olasz földcsuszamlások hátterében

Éles vita alakult ki azt illetően, mi áll az egyre gyakoribbá váló olaszországi földcsuszamlások hátterében, és hogy mit lehetne tenni ellenük.

A legutóbbi földcsuszamlás helyszínén, a 2300 lelket számláló calabriai Maieratóban élők még mindig nem költözhetnek vissza otthonukba a következő napokban továbbra is várható tartós esőzések miatt.
Az olaszországi lapok a napokban beszámoltak arról az ezernyi településről és községről, amelyeket az elmúlt évtizedekben földcsuszamlás sújtott. Ezek miatt az elmúlt ötven évben több ezer ember halt meg, elsősorban a fokozottan érintett déli területeken.
Massimo Gargano, a nemzetközi vízügyi szervezet vezetője szerint elsősorban az urbanizáció áll a jelenség hátterében: az elvárosiasodásból kifolyólag a föld kevés vizet képes felszívni, amely így nagyobb sebességgel zúdul le a magaslatokról.

A klímaváltozás pedig csak tovább ront a helyzeten – fejtette ki Gargano, mondván: az esőt felhőszakadássá változtatja. Véleménye szerint több milliárd eurót kellene költeni csatornák és vízelvezető rendszerek építésére, hogy megakadályozzák a földcsuszamlásokat és áradásokat.
A Coldiretti olasz mezőgazdasági szervezet adatai szerint a Messina környéki helységek 84 százaléka veszélyeztetett területen helyezkedik el. A szakemberek figyelmeztetése szerint a calabriai régióban ez a szám csaknem száz százalék.

Ajánlott tartalom

Az EU környezetvédelmi jogszabályokat hagyott jóvá

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.