Az új zöld beton elnyeli a szén-dioxidot

A statisztikák szerint a cementgyártás az éves szén-dioxid kibocsátás 5 százalékát teszi ki.

Bár nincs sok elem, mellyel helyettesíteni lehetne a betont az építészetben, a kaliforniai székhelyű Calera olyan beton kidolgozásával kísérletezik, amely nem hogy szén-dioxidot engedne a levegőbe, hanem épp, hogy szén-dioxid-negatív.A folyamat az ipari égéstermékekből származó szén-dioxidot beton és aszfalt alapanyaggá alakítja át.

A folyamat során a CMAP, vagy Aqueous Precipitation ásványosítja a szenet, miközben pH korrigált tengervízen vagy lúgos sós vízen át fut a füstgáz. Ez alakítja át a szén-dioxidot kalcium- és/vagy magnézium-karbonáttá, hogy könnyen kicsapódjon és száradjon, és hogy később cementként lehessen használni.CMAP képes a kén-dioxid füstgáz akár 95 százalékos megtartására is, és semlegesít más szennyező anyagokat is, mint például a higany.

A termék használata gyümölcsöző lehet sótalanító üzemek számára is, mivel el tudja távolítania a kalciumot és a magnéziumot a tengervízből. Egy másik vállalat, a londoni székhelyű Novacem egy hasonló terméken dolgozik. Azért kísérleteznek, mert olyan beton előállítását tűzték ki célként, amely képes elnyelni és tárolni a légköri szén-dioxidot, egy meglehetősen költséghatékony módon.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.