Az új klímavédelmi szerződés jövő júniusra elkészülhet

Az új nemzetközi klímavédelmi szerződés a jövő júniusra elkészülhet az ENSZ illetékes főmegbízottja szerint.

Yvo de Boer a december 7-én Koppenhágában kezdődő nemzetközi klímakonferencia hivatalos honlapja szerint kifejtette: bízik abban, hogy a tanácskozáson a legfontosabb kérdésekben megszületik a politikai megállapodás, amelyben a fejlett és a fejlődő országok egyaránt elkötelezik magukat a káros gázok kibocsátásának csökkentése mellett.
De Boer szerint ez a politikai keretegyezmény lehet az alapja annak a már mindenkire nézve kötelező klímavédelmi szerződésnek, ami reményei szerint 2010 júniusában kész lesz. Eredetileg a dán fővárosban szerették volna tető alá hozni az új szerződést, de egy sor kérdés még mindig nyitott a sok előkészítő tárgyalás után is.
Az új szerződés az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentését szabályozó kiotói egyezményt váltja fel, amely 2012-ben lejár.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.