Kezdőlap / Technológiák / Háztartási eszközök / Az új energiatakarékos konyhai vívmány: indukciós főzőlap

Az új energiatakarékos konyhai vívmány: indukciós főzőlap

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a fogalmat: mit jelent ez a kifejezés, indukció? Nos, az indukció lényege, hogy az elektromos áram gerjesztése a mágneses térerősség változtatásával, vagy a vezető mozgatásával a mágneses térben jön létre. Elvét a 19. század közepén James Clark Maxwel fizikus fedezték fel. Ő jött rá, hogy ha fémet helyez mágneses mezőbe, akkor hő keletkezik. Az 1970-es évek végén használták először a technlogiát főzéshez.

Az indukciós főzőlaphoz ugyanis, kizárólag olyan főzőedények alkalmasak, amelyek mágnesezhetők. Nem árt tudni, hogy a legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen. Ezzel ellentétben az alumínium, a réz, az üveg és egyes rozsdamentes acél edény nem használható ezen tűzhelyen. Mindössze egy mágnessel megállapítható, hogy a meglévő főzőedényeink közül, vagy a megvételre szánt edényről kiderüljön, alkalmas-e az indukciós főzőlapon történő főzéshez.Tudniillik, az indukciós főzőlapon használható edények vonzzák a mágnest.

E rövid áttekintés után, essék szó a főzést minden szempontból megkönnyítő új konyhai technolgia használatáról. Elöljárójában csak annyit: rendkívül praktikus, célszerű, energiatakarékos, biztonságos, úgymond konyhabarát, a főzés jövőjét alapvetően megújító háztartási eszközről van szó. Ez a főzési mód gyors, a hagyományos tűzhelyek melegítési technikájához képest gyökeresen eltérő tulajdonságokkal bír. Az indukciós melegítés hatására például, a víz háromszor gyorsabban forr fel, mint a jelenleg széles körben elterjed gáz- és villanytűzhelyek hőt kibocsátó részein. A másodperc tört része alatt szabályozható a főzőlap teljesítménye, így azonnal beállítható a megfelelő főzési fokozat. Azon túlmenően hogy gyors a berendezés, biztonságos és energiatakarékos is. A tűzhely ötvözi a gáz-és villanytűzhelyek számos előnyét.

Miről ismerszik meg az indukciós főzőlap? Külcsínre olyan, mint egy jól ismert kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek lelhetők fel.

Hogyan működik ez az újszerű tűzhely? A tekercs elektromágneses mezőt hoz létre amikor mágnesezhető edényt tesznek a főzőlapra. A mágneses mezőben lévő edény anyaga melegszik, s felmelegíti az ételt. Természetesen csak addig, míg ebben a térben tartjuk az edényt.

Mi garantálja a biztonságot? Vegyük sorra a hagyományos megoldásokat! A gáztűzhelyekkel ellentétben, nincs nyílt láng. A villanytűzhelyekkel összevetve, sokkal kevesebb a maradékhő. Jóllehet melegnek érezzük a felületet, de égési sérüléseket semmiképpen nem szenvedhetünk.Ha be van kapcsolva főzőlap, a kerámiafelület akkor is hideg marad. Úgymond aktívvá csak akkor válik, amikor edényt helyezünk rá. Hő csak ekkor keletkezik. Az edény eltávolítása után a felület gyorsan lehűl, ezáltal csökken az esetleges égési sérülések veszélye. Mindezekből következik, hogy a gyermekes családok számára az indukciós főzőlap használata különösen ajánlott, hiszen a főzés legbiztonságosabb módját jelenti.

A mai energiagondokkal terhes világban külön figyelmet érdemel a berendezés energiatakarékos működése. Ez a tűzhely ugyanis, az indukciós technológia mágnesességét felhasználva, közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt. A hőátadási folyamatból a fűtőszál 6-700 fokra való felmelegítése kimarad, következésképpen az edény és a fűtőszál közötti hőmérséklet differencia csökken. Ebből adódóan nagyon kicsi a hőveszteség, a technológia akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. Tehát:költségkímélő hatása egyértelmű. Nyilvánvaló azonban, hogy csak abban az esetben jár energiamegtakarítással a főzőlap használata, ha  megfelelő vastagságú és anyagú edényeket használnak a főzőlapon. Érdemes tudni: a vastag falú 3-5 milliméteres edényekkel lehet optimális energiafogyasztás elérni.

gyors és hatékony

A háziasszonyok avatott “szakértőként” bizonyíthatják, milyen sokat jelent, ha könnyen és gyorsan lehet tisztán tartani a főzőedényeket.Tekintettel arra, hogy ennél a technológiánál a főzőfelület soha nem forrósodik fel annyira, mint a hagyományos tűzhelyek esetén, az étel nem tud ráégni a felületre, ezért a kerámiafelületet könnyű tisztítani. Nem beszélve arról, hogy felhasználó is sokkal hűvösebb hőmérsékletű környezetben készítheti el a főtt étkeket.
Külön említésre méltó, hogy a hő gyorsan és pontosan beállítható, az edény levétele nélkül, mindössze a főzőlap kisebb fokozatra történő állításával megakadályozható az edény tartalmának túlcsordulása.

Ajánlott tartalom

Miért jó hulladékból házat építeni?

Erre a kérdésre az elsődleges válasz, hogy azért jó, mert így az „építési alapanyag” már nem tekintendő hulladéknak, hisz hasznos feladatot lát el, és ezzel ismét funkciót kap.

Nincs hozzászólás

  1. Nem is olyan drág nézegetve az árát!!
    80e-től kezdődnek .

  2. de az csak a lap, a sütőrésszel kicsit húzós.