Az országos és a budapesti is hidegrekord megdőlt

Kedd hajnalban is megdőlt az eddigi budapesti és az országos hidegrekord, közölte Borbély Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

A napi legalacsonyabb minimumhőmérséklet új országos rekordja mínusz 8,7 fok, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson mértek. Korábban ezen a napon 2003-ban a nógrádi Zabaron volt a leghidegebb, mínusz 7,6 fok.
Budapesten több mint harmincéves hidegrekord dőlt meg kedd hajnalban: Pestszentlőrinc külterületén mínusz 3 fokot mértek. Az eddigi fővárosi rekordot szintén a XVIII. kerületben rögzítették: 1970-ben mínusz 2 fok volt. A meteorológus azt mondta, a következő napokban enyhülésre kell számítani, csütörtöktől már fagy sem várható, így valószínűleg nem lesznek újabb hidegrekordok. Az országos hidegrekord múlt szombaton, majd hétfőn is megdőlt. A legalacsonyabb napi minimumhőmérsékletet szombaton Zabaron mérték, ott hajnalban mínusz 6,4 fokot mutattak a műszerek. Addig azon a napon 2007-ben mérték a leghidegebbet: mínusz 6,3 fokot. Hétfő hajnalban pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban mínusz 8,1 fokot mértek. Az addigi aznapi rekordot a Nógrád megyei Zabaron jegyezték fel 2006-ban; akkor a településen mínusz 6,6 fok volt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.