Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Az ország második legnagyobb LED-es közvilágítás-fejlesztési projektje indul Érden
A Pest megyei város mintegy 9000 fényforrását cseréli fénydiódás, modern eszközökre a GREP Zrt. – A fejlesztést követően a vállalat 15 éves üzemeltetési-szolgáltatási szerződés keretében biztosítja a település közvilágítását.

Az ország második legnagyobb LED-es közvilágítás-fejlesztési projektje indul Érden

A Pest megyei város mintegy 9000 fényforrását cseréli fénydiódás, modern eszközökre a GREP Zrt. – A fejlesztést követően a vállalat 15 éves üzemeltetési-szolgáltatási szerződés keretében biztosítja a település közvilágítását.

Az Önkormányzat nyílt uniós szintű közbeszerzési eljárást indított a közvilágítás korszerűsítésére és energia hatékony működtetésére. A GREP Zrt., mint ajánlatadó nyerte el Érd 8767 közvilágítási lámpájának LED-es fényforrásra történő cseréjét, majd a rendszer 15 évre szóló, teljes körű üzemeltetését és karbantartását. A fejlesztés révén a település jelenlegi közvilágítási rendszerének kapacitása 365 kilowattról 146 kilowattra csökken, amely 60 százalékos energia-megtakarítást jelent. Ezen megtakarítás fedezi a beruházás költségét. A GREP Zrt. azt vállalta, hogy harmadik feles finanszírozása mellett ezt megvalósítja.

Fénydiódás technológiával korszerűsítik Érd város teljes közvilágítási rendszerét érinti, mely közel 9000 fényforrás cseréjét jelenti. A beruházás áprilistól augusztus végéig tart. A fejlesztésnek köszönhetően a település minden fényforrása LED-es technológiával működik majd. A közvilágítási kiadások azonnal 6 százalékkal mérséklődnek és a megvilágítási mutatók is javulnak.

„A konstrukció lényege, hogy a beruházás költségeinek megtérülését az új technológiából származó megtakarítás biztosítja. Az önkormányzatok számára a konstrukció azért előnyös, mert nem igényel nagy összegű tőkebefektetést, így állami vagy pályázati támogatás nélkül is megvalósítható, mivel a korszerűsítésből származó megtakarításból fizetik ki a befektetést” – hangsúlyozza Makra József, a GERP Zrt. vezérigazgatója.

Érd esetében a LED-es beruházás a tervek szerint a 15 éves együttműködés 12,5 évének végére térül meg. Az együttműködés során a GREP Zrt. nem csak modernizálja a fényforrásokat, hanem a szerződéses időszak alatt komplex szolgáltatás keretében biztosítja a rendszer folyamatos karbantartását és teljes üzemeltetését, valamint intézi az árambeszerzést is.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Több mint 5500 brit templom állt át megújuló energiaforrásokra

Több mint 5500 brit templom tért már át megújuló energiaforrások használatára, beleértve az Egyesült Királyság leghíresebb katedrálisai közül is néhányat, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.