A Pest megyei város mintegy 9000 fényforrását cseréli fénydiódás, modern eszközökre a GREP Zrt. – A fejlesztést követően a vállalat 15 éves üzemeltetési-szolgáltatási szerződés keretében biztosítja a település közvilágítását.

Az ország második legnagyobb LED-es közvilágítás-fejlesztési projektje indul Érden

A Pest megyei város mintegy 9000 fényforrását cseréli fénydiódás, modern eszközökre a GREP Zrt. – A fejlesztést követően a vállalat 15 éves üzemeltetési-szolgáltatási szerződés keretében biztosítja a település közvilágítását.

Az Önkormányzat nyílt uniós szintű közbeszerzési eljárást indított a közvilágítás korszerűsítésére és energia hatékony működtetésére. A GREP Zrt., mint ajánlatadó nyerte el Érd 8767 közvilágítási lámpájának LED-es fényforrásra történő cseréjét, majd a rendszer 15 évre szóló, teljes körű üzemeltetését és karbantartását. A fejlesztés révén a település jelenlegi közvilágítási rendszerének kapacitása 365 kilowattról 146 kilowattra csökken, amely 60 százalékos energia-megtakarítást jelent. Ezen megtakarítás fedezi a beruházás költségét. A GREP Zrt. azt vállalta, hogy harmadik feles finanszírozása mellett ezt megvalósítja.

Fénydiódás technológiával korszerűsítik Érd város teljes közvilágítási rendszerét érinti, mely közel 9000 fényforrás cseréjét jelenti. A beruházás áprilistól augusztus végéig tart. A fejlesztésnek köszönhetően a település minden fényforrása LED-es technológiával működik majd. A közvilágítási kiadások azonnal 6 százalékkal mérséklődnek és a megvilágítási mutatók is javulnak.

„A konstrukció lényege, hogy a beruházás költségeinek megtérülését az új technológiából származó megtakarítás biztosítja. Az önkormányzatok számára a konstrukció azért előnyös, mert nem igényel nagy összegű tőkebefektetést, így állami vagy pályázati támogatás nélkül is megvalósítható, mivel a korszerűsítésből származó megtakarításból fizetik ki a befektetést” – hangsúlyozza Makra József, a GERP Zrt. vezérigazgatója.

Érd esetében a LED-es beruházás a tervek szerint a 15 éves együttműködés 12,5 évének végére térül meg. Az együttműködés során a GREP Zrt. nem csak modernizálja a fényforrásokat, hanem a szerződéses időszak alatt komplex szolgáltatás keretében biztosítja a rendszer folyamatos karbantartását és teljes üzemeltetését, valamint intézi az árambeszerzést is.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.