Az ön autóját is kitilthatják Budapestről?

Miután a fővárosi közgyűlés megszigorította a szmogriadó esetén érvényes behajtási szabályokat, összegyűjtöttük az autósoknak legfontosabb tudnivalókat, hogy senkit ne érjen váratlanul a következő riasztás. Ki hajthat be riadó idején, és ki nem? Mit jelent az, hogy Euro2, és mit kell nézni a forgalmiban?

Budapesten több mint 180 ezer, az agglomerációban lévő autókkal együtt több mint 300 ezer, országosan pedig elvileg további több százezer autós életét nehezítheti a fővárosi szmogriadó-rendelet legújabb változata, amely március 10-én lép hatályba. A főváros a tizenhárom éves átlagkorú magyar autóállomány harmadánál húzza meg a tiltott és tűrt járművek közti határvonalat túl szennyezett levegő esetén, tehát az autóállomány harmada ilyenkor nem jöhet majd be Budapestre.

A szigorított szabályok szerint a riasztási fokozat idején az Euro 2, vagy ennél alacsonyabb környezetvédelmi besorolású benzinmotoros és dízel autók (és a régebbi motorkerékpárok) egyáltalán nem hajthatnak majd be a város közigazgatási határain belülre, és ha megszegik a korlátozást, bírságra számíthatnak.

Az érintett autók túlnyomó többségét 2000 előtt gyártották, köztük a régi Suzuki Swiftek (kb. 300 ezer darab) és Opel Astrák, illetve a frissen behozott használt autók zöme. Mivel a műszaki vizsgán éppen idén január óta többé nem ragasztanak az autók hátsó rendszámtáblájára színes környezetvédelmi matricákat, a tulajdonosok csak a forgalmi engedély V.9. rovatából tudhatják biztosan, vonatkozik-e rájuk a tiltás vagy sem, de onnan sem túl egyszerűen. A matricákért nem kár, egyszer már nagyon összekeverték őket a hivatalban.

Mit jelenteken a számok, hol kell nézni?

Ebben a rovatban nem az I-től VI-ig terjedő, sokszor emlegetett európai környezetvédelmi normák számait találjuk, hanem a részben ENSZ-EGB szabályokon alapuló magyar besorolási rendszer számait. A magyar jogszabályban 0-tól 16-ig terjedő skálán osztották el az autókat és teherautókat aszerint, milyen motorral szerelték őket, illetve katalizátorosak-e, vagyis mennyire környezetszennyezők, van már rovata az elektromos autóknak is. A műszaki vizsgákon azt ellenőrzik, a hagyományos motorral szerelt autók teljesítik-e a hatóságilag előírt emissziós értékeket, vagyis a sikeres műszaki vizsga nem jelenti, hogy az öreg autóval is mehetünk a riadó idején Budapesten, és magasabb osztályba sem egyszerű átsoroltatni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.