Az okosruhák forradalma?

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói megalkották az energiageneráló nanorostokat, amelyeket különböző anyagokba és ruhákba lehetne varrni – így az általunk viselt ruhák megújuló villamos energiát tudnának generálni.

Az így létrejött árammal hordozható kütyüjeinket láthatnánk el. Ezek a nanoméretű generátorok piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a normál testmozgás elektromos árammá legyen alakítható.

A technológia végül hordható okosruhákhoz vezethet, amely képes lenne testmozgással tölteni a különböző kézi eszközöket. Mivel ezek a szálak szerves polivinilidén fluoridból készülnek, rugalmasak és a gyártást is megkönnyítik.

Miután átmérőjük kisebb, mint 500 nanométer, ezek a szálak akár 5-30 mV-os energiát is generálhatnak. Ezen túlmenően a kutatók jelentése szerint nem volt érzékelhető romlás, miután 100 percig nyújtották és tréningezték 0,5 Hertzen a nanoszálakat. A vizsgálatok közben a kutatók kimutatták, hogy az energiaátalakítás hatékonysága igen magas, 21,8 százalékos, míg az anyag átlagos osztályozása mintegy 12,5 százalék.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.