Az Óbudai Egyetem a világ „legzöldebb” egyetemei között

2012-ben harmadik alkalommal állította össze az indonéziai Universitas Indonesia a világ „legzöldebb” egyetemei rangsorát. A környezettudatosság szempontját figyelembe vevő nemzetközi megmérettetésben helyet kaptak a hazai felsőoktatási intézmények legjobbjai.

A világméretű UI Green Metric Ranking of World Universities felmérésben ez alkalommal 49 ország 215 egyeteme vett részt. A listára azok a felsőoktatási intézmények kerülhetnek fel, amelyek működésük során érvényesítik a fenntartható fejlődés, a környezettudatos intézményműködtetés szempontjait. A környezetvédelem, a klímaváltozás, a modern energia- és vízgazdálkodás fontosságára fókuszáló, folyamatosan bővülő listában az Óbudai Egyetem másik három magyarországi egyetemmel együtt kapott helyet. A hazai rangsor élén a Szegedi Tudományegyetem áll, melyet a Debreceni Egyetem követ. Az Óbudai Egyetem az előkelő harmadik helyet szerezte meg e rangos versengésben.

Az értékelés során a lista készítői olyan paramétereket vettek figyelembe, mint az intézmény elhelyezkedése, a zöld területek nagysága, a zöld célokat érvényesítő egyetemi menedzsment-módszerek elterjedtsége, a hatékony energia- és vízfelhasználás, valamint a hulladékgazdálkodás alkalmazása az egyes intézményeknél. Az Óbudai Egyetem intézményfejlesztési stratégiájának meghatározó eleme a zöld területek növelése, a közösségi terek funkcionális átalakítása a kor követelményeinek, a hallgatóbarát környezeti feltételek kialakítása, melynek jegyében újultak meg az épületeket környező parkok, a belső terek. Kialakításra került a hulladékok szelektív gyűjtési rendszere, az új hulladékgazdálkodás rendje.

Az épületek korszerűsítésének egy újabb állomását jelentette az óbudai telephely 9800 m2 oktatási és 3200 m2 kollégiumi épületeinek hőszigetelése és nyílászáróinak cseréje. A beruházással a fenntartási költségek csökkenése, a CO2 kibocsátás mérséklése, valamint az energiaimport függőség csökkentése biztosítható. A Közép-magyarországi régió egyik legnagyobb KEOP pályázati támogatással megvalósult épületenergetikai fejlesztéssel megtakarítható energiahordozó értéke 4930 GJ/év, mellyel mintegy 25-30 mFt/év kiadáscsökkentés érhető el. Az Óbudai Egyetem programjában kiemelt helyet foglal el a környezet- és egészségtudatos társadalomszemlélet kialakítása és formálása, az oktatók, a dolgozók és a hallgatók figyelmének felhívása az ökotudatos életmódra, az egészséges környezet kialakításnak és fenntartásának fontosságára.

A légköri szennyezések csökkentésének, a klímakárosító gázok visszafogásának gyakorlati megoldásait kutathatják és tanulmányozhatják az egyetem oktatói és hallgatói a KMOP 4.2.1/B-10-2011-0005 pályázat támogatásával, több mint 300 mFt-os fejlesztés eredményeképpen kialakított korszerű laboratóriuminfrastruktúrában. A megújuló energiaforrások (nap-, szél-, bioenergia), a környezeti hatások vizsgálata oktatásával és kutatásával kapcsolatos mérőeszközök telepítésével a tudásalapú gazdaság követelményeinek megfelelő feltételek jöttek létre az egyetem óbudai campusán. Az Óbudai Egyetem büszke arra, hogy 2012-ben ismét a világ legzöldebb egyetemei közé tartozik. Célja, hogy a jövőben is a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, ökotudatos életmód ügye mellett elkötelezetten tevékenykedjen.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.