Az Obama-kormány 2025-ig 26-28 százalékkal csökkentené a károsanyag-kibocsátást

Az Obama-kormány a 2005-ös szintről 26-28 százalékkal kívánja csökkenteni 2025-ig a károsanyag-kibocsátást – derült ki az ENSZ-hez hivatalosan kedden benyújtott amerikai klímaváltozás-stratégiából.

Az Egyesült Államok ezzel a vállalásával kíván hozzájárulni az év végén Párizsban megrendezendő klímacsúcson megkötendő egyezmény sikeréhez, amely a klímaváltozás legsúlyosabb következményeinek megelőzését tűzné ki célul. Ha tető alá hozzák, a szerződés az első megnyilvánulása lesz annak, hogy a világ országai – és nemcsak a leggazdagabbak közülük – készek lépéseket tenni a klímaváltozás ellenében.

Brian Deese amerikai elnöki vezető tanácsadó közölte, hogy az Egyesült Államok költségkímélő intézkedésekkel, a már meglévő jogszabályokra támaszkodva, “durván megkétszerezi” az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének ütemét. Az amerikai Szándékozott Nemzetileg Meghatározott Hozzájárulás (INDC) – szemben az Európai Unióéval, amely konkrétan megfogalmazta, hogy a közlekedésben, az energetikában és  az iparban mekkora csökkentéssel számol – szélesebb értelemben megfogalmazott célkitűzéseket tartalmaz.

Az amerikai vállalás egyebek között az járművek és a berendezések üzemanyag-felhasználási hatékonyságára vonatkozó előírásokra, a Környezetvédelmi Ügynökségnek (EPA) az erőművek széndioxid- és a gáz- és olajszektor metángáz-kibocsátására vonatkozó szabályozására és elnöki rendeletekre támaszkodik. Megfigyelők szerint fennáll a veszélye annak, hogy sok érvényben lévő klímaváltozás-ellenes amerikai szövetségi szabályozást a bíróságon fognak megtámadni, vagy pedig egyszerűen eltörlik azt követően, hogy Barack Obama 2017 januárjában távozik majd a Fehér Házból.

Obama elnöksége során korábban ígéretet tett arra, hogy az országban 2020-ig 17 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást.  Március elején rendeletet adott ki, amelyben célul tűzte ki, hogy az amerikai szövetségi kormányzat kezelésében álló cégek és intézmények 2025-re összességében 40 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását az 1980-as szinthez képest. Egyúttal azt is előirányozta az elnök, hogy a teljes energiafelhasználás 30 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítsák.

(A szövetségi kormány a teljes amerikai kibocsátásnak kevesebb mint egy százalékáért felel, de a rendelet nyomán így is 21 millió tonnás csökkenés érhető el. Több nagyvállalat és szövetségi állam már korábban jelezte, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.)

Kedden jár le egyébként a határideje annak, hogy a tagállamok beterjesszék az ENSZ-nek  szándéknyilatkozataikat a saját a károsanyag-kibocsátás csökkentő hozzájárulásukról. Ezt eddig csak az Európai Unió soros lett elnöksége, Svájc, Norvégia, Mexikó, az Egyesült Államok és Oroszország tette meg.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.