Az izlandiak falják a legtöbb energiát

Némileg meglepő eredményre jutott az OilPrice.com felmérése. Az eddig is tudható volt, hogy az amerikaiak rengeteg energiát használnak, most azonban kiderült, hogy az európaiaknak és a közel-keletieknek sem feltétlenül jár elismerés a környezettudatosságért.

A fogyasztást lakosonként számoló lista élén ugyanis Izland végzett, itt elsősorban az energiaforrások bősége miatt nem szorulnak tudatosságra a fogyasztók. A második az olajfüggő Katar lett, de felkerült a dobogóra Trinidad és Tobago is. Ez utóbbi a karibi térség egyik leggazdagabb országa, a régió vezető olaj- és gázkitermelője, a nyugati félteke egyik legnagyobb földgáz-feldolgozó létesítményének otthona. A negyedik legtöbb energiát a kuvaitiak falják, ahol a jelentős helybéli készletek ellenére gázimportra van szükség a kereslet kielégítésére. Utánuk következik Brunei, a borneói törpeszultánság, mintegy félmillió lakossal. Náluk van a világon a legtöbb autó lakosonként, az üzemanyag és az elektromos áram pedig rendkívül olcsó. Fejenként számítva az Egyesült Államok csak a kilencedik a listán, megelőzi Luxemburg, az Egyesült Arab Emírségek és Kanada is. A top 10-be Finnország fért még be.

forrás: napigazdasag.hu

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.