Az ivóvízminőséget javító társulást hoztak létre Békés megyében

Negyvenkét település részvételével az ivóvízminőséget javító társulás alakult Békés megyében – közölte a testület vezetője, Vantara Gyula, Békéscsaba fideszes polgármestere szerdán az MTI-vel.

Elmondta: jelenleg a térség 29 települése a közép-békési ivóvízvezetékből kapja az ivóvizet, a program megvalósulása esetén további 13 önkormányzat kapcsolódik a hálózathoz. A térségben több helyen magasabb az ivóvíz arzéntartalma, mint az uniós előírásban szereplő literenkénti tíz mikrogramm.
A dél-alföldi régió legnagyobb ivóvízminőség-javító társulásának célja, hogy részletes műszaki terveket dolgozzanak ki, amelyek alapján pályázatot nyújthatnak be a környezeti operatív programra uniós és hazai támogatásokért.
Ha minden a tervek szerint alakul, és az önkormányzatok is képesek lesznek biztosítani a beruházáshoz szükséges saját forrást, 2013-ban az érintett településeken élők olyan ivóvizet fogyaszthatnak, ami megfelel a legszigorúbb, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott normáknak is – hangsúlyozta Vantara Gyula.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.