Az italos kartondoboz újrahasznosítása

A szelektív hulladékgyűjtés lehetősége a hazai lakosság 96%-a számára elérhető, mégis a magyarok 46%-a nem gyűjti szelektíven a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozokat.

Ráadásul még azok körében is minden harmadik italos kartondoboz a kommunális szemétbe kerül, akik szelektíven gyűjtik az otthon keletkezett hulladékot, derült ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által készített felmérésből.

Az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya hazánkban jelenleg az EU-s átlag felét sem éri el, ezért az IKSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetőek és újrahasznosíthatóak. Az egyik ilyen alkalom, hogy elkészítették a világ legnagyobb italos kartondobozokból álló mozaikképét, több mint 3.500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával. Az 58 négyzetméteres hulladék műalkotás az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását kívánják népszerűsíteni. Fontos, hogy felismerjük, már egy kartondoboz kilapításával és szelektív gyűjtésével is teszünk a környezetünk megóvása és védelme érdekében.

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége, Baka Éva az Italos Karton Egyesülés vezetője nem mindennapi számokról számolt be, hazánkban évente 12.000 tonna, azaz 450 millió darab kartondobozt bocsátanak ki, mégis abból mindössze 2670 tonnát vagyis a teljes kibocsátás 23%-át gyűjti vissza a lakosság. Ennek egyik oka az lehet, hogy az emberek nem tudják, melyik szelektív kukába dobják a dobozokat. Budapesten és Győrben a papír, a fővároson kívül pedig jellemzően a műanyag gyűjtőedénybe kell helyezni az italos kartondobozokat.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.