Az iPod zenelejátszó atyjának tekintett Tony Fadell egy olyan digitális termosztátot dolgozott ki, amely automatikusan szabályozza a lakás fűtését és hűtését, megtanulva a lakók preferenciáit.

Az iPod atyjának új fejlesztése a fűtésen spórol

Az iPod zenelejátszó atyjának tekintett Tony Fadell egy olyan digitális termosztátot dolgozott ki, amely automatikusan szabályozza a lakás fűtését és hűtését, megtanulva a lakók preferenciáit.

Az eszközzel húsz-harminc százalékos megtakarítást lehet elérni az energiaszámlákon írja az origo.hu. Tony Fadell tíz évvel ezelőtt az Apple-nél az iPod zenelejátszó kifejlesztéséért és piacra dobásáért volt felelős, később a teljes részleg alelnökévé is kinevezték. Bár korábban a Fortune amerikai üzleti magazin még Steve Jobs egyik lehetséges utódaként is emlegette, Fadell 2008-ban váratlanul távozott az Apple-től, hogy megalapítsa saját startup vállalkozását. A szakember legújabb projektje egy olyan intelligens termosztát, amely képes megtanulni egy háztartás preferenciáit, és annak megfelelően mindig optimálisra álítani a lakás fűtését vagy hűtését. Azzal, hogy a digitális eszköz mindig optimálisra állítja a hőmérsékletet, és így sosem fűt vagy hűt feleslegesen, húsz-harminc százalékkal csökkenhet az energiaszámla Fadell szerint – írja a BBC brit közszolgálati médium.

 
A 250 dolláros, vagyis mintegy ötvenezer forintos áron az Egyesült Államokban hamarosan boltokba kerülő szabályzó azt is lehetővé teszi, hogy a lakás tulajdonosa okostelefonjáról a távolból szabályozza a hőmérsékletet eg ykülön applikáción  keresztül. Hasonló termékeket más cégek is fejlesztenek, Fadell Nest nevű cégének fejlesztése azonban mozgásérzékelő szenzoraival azt is képes detektálni, ha mindenki elment otthonról, ilyenkor pedig automatikusan energiatakarékos módba kapcsolja a fűtést vagy a klímát.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.