Az IPCC a részleges klímavédelem következményeit is vizsgálja

A klímavédelem “második legjobb megoldásainak” költségeit tervezi górcső alá venni az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC).

A klímapanel olyan forgatókönyveket elemez majd, amelyek szerint nem minden állam csatlakozik az ENSZ klímavédelmi erőfeszítéseihez, és az üvegházgáz-kibocsátást mérséklő technológiák sem állnak maradéktalanul rendelkezésre. Mindez sokkal reálisabbnak tűnik, mint a 2007-es IPCC-jelentés optimális klímavédelmi környezetet előrevetítő feltételezései – vélekedett Ottmar Edenhofer vezető ENSZ-klímakutató.
Edenhofer, aki a globális felmelegedés közgazdaságtanát kutató IPCC-munkacsoport társelnöke, elmondta, hogy a soron következő, 2013-14-es IPCC-jelentések már ezeket a valósághoz közelebb álló forgatókönyveket is tartalmazni fogják.

Az új jelentésekben kitérnek majd a klímavédelem mellékhatásaira is, többek között a biomassza alapú energia- és üzemanyag-termelés és az élelmiszertermelés között feszülő ellentétre. Olyan, látszólag ártalmatlan beavatkozásnak is vannak költségei, mint az üvegházgáz-nyelő erdők telepítése, hiszen azon a területen élelmiszert is lehetne termeszteni – mutatott rá példaképpen a kutató.
A 2009. decemberi koppenhágai ENSZ-klímacsúcson megfogalmazott, jogilag nem kötő erejű záródokumentumhoz a lehetséges 194 ország helyett csak mintegy 120 csatlakozott. Az egyezmény a globális felmelegedés mértékének 2 Celsius fokon belül tartását tűzi ki fő célul az ipari forradalom előtti szinthez képest.
A Kína után második legnagyobb üvegházgáz-kibocsátónak számító Egyesült Államok például a legtöbb fejlett ipari országgal ellentétben végül nem határozott meg kibocsátási “sapkát”.
Edenhofer egyelőre nem tudott becslést adni a “második legjobb megoldások” költségeire vonatkozóan.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.