Az Indiai-óceán szintjének emelkedése milliókat fenyeget

Egyenlőtlenül emelkedik a tengerek szintje az Indiai-óceánban, milliókat veszélyeztetve az alacsonyan fekvő partvidékek mentén élők közül Bangladesben, Indonéziában és Sri Lankán.

A University of Colorado és az Egyesült Államok légkörkutató központja (NCAR) kutatóinak tanulmánya szerint a tengerszint emelkedését részben a klímaváltozás okozza, és hozzájárul a tengerek felmelegedése, valamint a légköri keringés mintázatának megváltozása.
A tanulmány szerzői úgy vélik, a magasabb tengerszint súlyosbíthatja az árvizeket, még nagyobb veszélybe sodorhatja a növényeket, otthonokat és a megélhetést.

A kutatók munkájukhoz a hosszú távú ár-apály adatokat, műholdas megfigyeléseket és számítógépes éghajlati modelleket használtak ahhoz, hogy az 1960-as évek óta modellezzék a tengerszint emelkedését az Indiai-óceánon.
Megállapították, hogy a tengerszint emelkedése különösen nagy a Bengáli-öböl, az Arab-tenger, Srí Lanka, Szumátra és Jáva partjai mentén, és ezek a területek a globális átlagnál is nagyobb emelkedést szenvednek el. Más területeken azonban még csökken is a tenger szintje, például a Seychelle-szigeteknél és Zanzibárnál.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.