Az igazi fenyőfa vagy a műfenyő a zöldebb megoldás?

Megoszlanak a vélemények azt illetően, melyik fenyővel teszünk nagyobb szolgáltatot a természetnek. Több forrás a műfenyőt részesíti előnyben.

De tíz évig kell használni a műfenyőt ahhoz, hogy környezetkímélőbb opció legyen, mint egy évtizeden át évi egy fenyőfa kivágása. Minden évben világszerte emberek sokasága vásárol fenyőfát a piacon, és viszi haza, hogy kidekorálja karácsonyi égőkkel és díszekkel. Évek óta vitatkoznak rajta a szakértők és a karácsonyfa-kereskedők szakmai szervezetei, hogy vajon melyik jár kisebb környezetszennyezéssel: a valódi fenyőfa kivágása vagy a műanyag fenyő legyártása?

Műfenyő: tíz évig használjuk

A műfenyő zömében PVC-ből készül, és a többségét Kínában gyártják. Egy 2017-es adat szerint az Egyesült Államokban például a műfenyők 85 százaléka Kínából származik. A legtöbb forrás azt állítja, hogy a Távol-Keletről történő szállítás és a műfenyő legyártása akkora ökolábnyommal jár, hogy legalább tíz éven át kell használni a fát ahhoz, hogy környezetkímélőbb megoldásnak bizonyuljon, mint a valódi fenyőfa kivágása. Ez a hivatalos álláspontja az Amerikai Karácsonyfa Szövetségnek. A prémiumkategóriás műfenyőkben utazó amerikai Balsam Hill cég vezetője, Thomas Harman azonban öt évről beszélt, mert szerinte az, hogy autóval visszük haza a fát az árusítóhelyről, számottevően növeli az igazi fenyő ökolábnyomát.

Csakhogy minden termékben létezik az, amit beépített elévülésnek nevezünk. És ez ma egyre rövidebb időintervallum. Szerkesztőségünkben akadt rá példa, hogy egyik munkatársunk a ’90-es évek végén vett holland műfenyőt, mely most, húsz évvel később kezdte el hullatni a műanyag-„lombját”, míg másvalakinek tíz év után vált használhatatlanná a kínai gyártású műfenyője.
Ellenvélemény

Amikor az igazi fenyő tíznapnyi beltéri tartózkodás után lehullajtja tűleveleit, s a kukásautók a szemétdombra viszik, ott komposztálódni kezd a levegővel érintkezve, és metánt bocsát ki magából. Ez is beleszámít teljes életciklusra vonatkozó üvegházgáz-kibocsátásába. A neves kanadai környezetvédő és ökológus, David Suzuki alapítványa Kanada Manitoba tartományában úgy találta, hogy az igazi fenyőfák kivágása a jobb megoldás annál, hogy Kínából hozzák a műfenyőt. A fenyőfák nagy részét egyébként fenyőfaültetvényekről szállítják a piacokra. Vagyis olyan fákat vágnak ki a karácsonyozásunk érdekében a termelők, melyeket kifejezetten erre a célra ültettek. Éppen ezért ez nem számít erdőpusztításnak, okoskodnak egyesek. Ha az ember a Forest Stewardship Council által minősített fenyőfát vásárol, arról biztosan állítható, hogy fenntartható módon termesztették. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.