Az idősebb osztrák nem váltana elektromos autóra

Az elmúlt három évben romlott az osztrák autósok hajlandósága az elektromos autózásra átállásra egy piackutatás eredménye szerint.

Elsősorban az idősebb generáció ódzkodik a váltástól, míg a fiatalabbak nagyobb hajlandóságot mutatnak. A februárban végzett online felmérésben megkérdezettek 33 százaléka mutatkozott hajlandónak elektromos autóra váltani, szemben a 2017-es 39 százalékkal. Míg a 16-29 éves korosztály vásárlási hajlandósága 35 százalékról 44 százalékra emelkedett, addig az 50 felettieknél az arány 37 százalékról 24-re csökkent. A fővárosban 37 százalékról 39 százalékra ment fel az átállási hajlandóság aránya, vidéken viszont 40 százalékról 29-re csökkent. Az elektromos mobilitásról általában alkotott vélemény is romlott három év alatt az osztrákok körében: míg 2017-ben 75 százalékuknak alapvetően pozitív véleménye volt az elektromos autózásról, addig a legfrissebb felmérés szerint ezt már csak 49 százalékuk gondolja így. A legnagyobb mértékben az 50 feletti korosztály véleménye romlott. A többség, 57 százalékuk negatív véleményen van az elektromos autózásról, a pozitív véleményen lévők aránya pedig a 2017-es 70 százalékról mostanra 39 százalékra csökkent.
A felmérésben megkérdezettek 25 százaléka számolt be elektromos autózásban szerzett személyes tapasztalatról, akár vezetőként, akár utasként. Többségében az 50 év alatti férfiak tettek szert személyes tapasztalatra, míg az ötven feletti korosztály és a nők már kevésbé.

A megkérdezetteknek egy százaléka rendelkezett saját elektromos autóval, ami nagyjából megegyezik az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria elterjedtségi adataival: eszerint a forgalomban lévő elektromos autók száma a 2017-es 15 ezerről duplájára, 30 ezerre emelkedett, ami a teljes személygépkocsi állománynak 0,6 százalékát teszi ki. Annak ellenére is, hogy az idézett felmérés eredménye alapján az elektromos mobilitás megítélése romlott, a megkérdezetteknek 46 százaléka gondolja úgy, hogy a széles közvélemény mostanra pozitívabban viszonyul az elektromos autózáshoz, mint korábban tette. Azt viszont, hogy az elmúlt években romlott volna a közvélemény megítélése 33 százalékuk gondolja. Tizenöt százalékuk pedig azon a véleményen van, hogy az elektromos autózásról a közvélemény megítélése már egyenesen negatív. A felmérés szerint pozitív véleménnyel elsősorban a fiatal városi férfiak vannak az elektromos autózásról és azok közül is leginkább azok, akik már személyes tapasztalatra tettek szert.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.