Az európai vidra lett a kedvenc

Kiderült, hogy a Szabadság-sziget legmenőbb állata az európai vidra: a szőrmók úszóbajnok 63%-kal nyerte a WWF Magyarország által kiírt Év Állata versenyt. A faj esélyeit Weisz Fanni növelte, aki jelképesen örökbe fogadta Totót, a petesmalmi mentett vidrát.

A szavazást a természetvédelmi civil szervezet és a Szabadság-sziget élőhely-helyreállítását támogató Coca-Cola Magyarország május 22-én zárták. A Biodiverzitás Nemzetközi Napján ezzel hívják fel a figyelmet a természetben előforduló fajok védelmére és az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára, írja a greenfo.hu.

A WWF Magyarország és a Coca-Cola Magyarország öt éve dolgozik azért, hogy a Mohács melletti Szabadság-sziget helyreállításának köszönhetően a Duna újra birtokba vehesse korábban feltöltődött mellékágát. A különleges élőhely egykor védett emlősöknek volt otthona, a sziget fái között ritka madarak fészkeltek, a mellékágban számos ritka, védett halfajunk élt és szaporodott. A hosszas előkészítést követően a terepi munkálatok 2013 év végén fejeződnek be

A példaértékű Szabadság-sziget összefogás utolsó évében a WWF Magyarország április 8-án hirdette meg az Év Állata versenyt. A megmérettetés során a sziget és a mellékág egykori őshonos lakói, az emlős európai vidra, a fekete gólya és a halványfoltú küllő szálltak versenybe, hogy kiderüljön, melyikük a legmenőbb. A projekt célja az volt, hogy a természetvédelmi szervezet felhívja a figyelmet az élőhelyek és az ott élő élővilág együttes védelmére, az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára. Ezért időzítették a játék végét május 22-re, a Biodiverzitás Nemzetközi Napjára.

„Ha az emberiség hosszú távra tervez a Földön, úgy kell élnünk, tevékenykednünk, hogy harmóniában éljünk a természettel. Hiába óvjuk az állatokat, ha élőhelyüket elpusztítjuk, és azzal ugyanúgy ártunk, ha kiirtjuk az élőlényeket élőhelyeikről. A természetben az életközösségek emberi beavatkozás nélkül hibátlan ökológiai egyensúlyban működnek, az élővilág változatossága pedig páratlan. A WWF célja többek között az, hogy megvédje a természet érzékeny egyensúlyát és biológiai sokféleségét. Ezt a célt szolgálja Szabadság-sziget élőhely-helyreállítása.” – hangsúlyozta Siposs Viktória, a WWF Magyarország projektvezetője.

A kezdeményezés honlapján, a www.evallata.hu weboldalon természetbarátok ezrei támogatták kedvencüket, összesen több mint 4500 szavazat érkezett. A versenyt a voksok 63%-át begyűjtő európai vidra nyerte! A fajt Totó, a mentett, peteshalmi vidra képviselte, akit Weisz Fanni, a népszerű modell jelképesen örökbefogadott. „Nagyon boldog vagyok, hogy Totóval megnyertük a versenyt! Sokat kampányoltam az érdekében, és minden ismerősömet szavazásra buzdítottam! Fontos számomra, hogy felhívjam a figyelmet a természetvédelemre és arra, hogy minden egyes letépett virággal, szándékosan eltaposott bogárral vagy elhajított csokipapírral ártunk annak a bolygónak, amely otthont ad nekünk.” – hívja fel a figyelmet Weisz Fanni, a népszerű modell.

Ajánlott tartalom

Az EU környezetvédelmi jogszabályokat hagyott jóvá

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.