Az európai régiók aknázhatják ki a helyi energetikai lehetőségeket

A régiók vannak a legkedvezőbb helyzetben ahhoz, hogy a környezet megóvását szem előtt tartva kiaknázhassák a helyi energetikai lehetőségeket és kidolgozhassák az európai energiaszükségleteket kielégítő innovatív megoldásokat – derül ki abból a felmérésből, amelyet az Európai Regionális Hatóságok (AER) legnagyobb európai hálózatának közgyűlésén hoztak nyilvánosságra csütörtökön.

Az AER  a szélesebb értelemben vett Európa 24 országának 66 régiójára kiterjedő átfogó, folyamatosan végzett kérdőíves felmérésében a válaszadók 91 százaléka az elkövetkező 15 év legfontosabb prioritásai közé sorolta az energiát, és 75 százaléka már saját energetikai stratégiát dolgozott ki, amely általában konkrét tervet tartalmaz a megújuló energiaforrások kiaknázására. Néhány franciaországi és magyarországi régió azonban rámutatott, hogy a megújuló energiaforrások kiaknázását a megfelelő kompetenciák hiánya akadályozza.
Sok régió már most is az Európai Unió 20 százalékos célkitűzésénél nagyobb arányban nyer ki energiát megújuló energiaforrásokból, számos régió pedig teljes energiafüggetlenséget élvez az elektromos áram felhasználás terén a megújuló energiaforrások miatt. Egyes régiók, például Máramaros (Románia), Norbotten (Svédország), Oppland (Norvégia) és Trento (Olaszország) elektromos áram szükségletük 88-100 százalékát vízenergiából fedezik.
Az AER felmérés eredményei azt jelzik, hogy az EU pénzeszközeinek nehéz elérhetősége hátráltatja a regionális energetikai politikák kidolgozását, illetve az erőforrások kiaknázását – mutatott rá az AER. Míg a válaszadók 59 százaléka részt vesz az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Európai Területi Együttműködési programokban, nagyon kevesen veszik igénybe az Európai Fejlesztési Bank által kínált hiteleket, vagy a megújuló erőforrások alkalmazását ösztönző oktatási és ifjúsági programokhoz biztosított EU támogatást.
Az energiaforrások intelligens felhasználásával kapcsolatban a felmérés arra a megállapításra jutott, hogy a régiók 40 százalékában már alkalmazzák az intelligens hálózati technológiákat.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.