Az Európai Bizottság 76,4 millió euró környezetvédelmi támogatást nyújt Koszovónak

Az Európai Bizottság 76,4 millió euró környzetvédelmi támogatást nyújt Koszovónak az előcsatlakozási pénzügyi eszközön keresztül – közölte a bizottság.

A támogatás Koszovó legnagyobb villamosenergia-termelője, a “Koszovó B” hőerőmű szűrőberendezésének biztosítására szolgál. A projekt célja, hogy csökkentse a légszennyező por és nitrogén-oxid kibocsátását, hozzájáruljon a megbízható és tiszta energiaellátáshoz, valamint javítsa a helyi lakosság egészségét és életminőségét. A csütörtökön Koszovóba látogató Josep Borrell uniós külügyi főképviselő a sajtóközleményben kifejtette, hogy a légszennyezés Koszovó egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémája. Az EU konkrét támogatást nyújt Koszovó és a régió környezetvédelmi problémájának csökkentésére. Az európai Zöld megállapodás egész Európára kiterjed, beleértve Koszovót is – hangsúlyozta az uniós vezető. Koszovó számos olyan környezetvédelmi problémát örökölt, amelyek a természeti és ásványi erőforrások ellenőrizetlen felhasználásának évtizedeiben halmozódtak fel. Az ipari termelés nagyon magas szintű szennyezéssel jár, ennek következtében Koszovóban az általános környezeti helyzet az elmúlt években nagyon sokat romlott.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.